szombat, szeptember 13, 2008

Rejtett tartalékaink

Természetesen az eldugott falvak konyháin lelhetők fel. Ha őszintén, barátsággal, érdeklődve közeledünk az itt lakók felé, habozás nélkül kinyílnak, és nagyon sokat tanulhatunk tőlük.
Közel egy hetes ottlétünk alatt a következő finomságokat ettük:
Hamis palócgulyás
ami attól hamis, hogy nem bárány, hanem szarvashús fő benne, továbbá kerül bele - igen helyesen - úrgomba is. (Ezen a vidéken a császárgalócát illetik ezzel e névvel)
Szarvaspörkölt vargányával
erről nincs sok mit mondani, a vidék vadban és gombában gazdag, szegény ember abból főz, amit talál...:)
Gombatepertő/töpörtyű/pörc (divatosan chips)
na, ez érdekes: a vékonyra szelt vargányát sózzák, borsozzák, és nem túl forró zsírban (amiben előzőleg kevés vörös- és fokhagymát futtattak) kis adagokban színesedésig sütik. Egy perc alatt ropogós lesz, ha tovább sül, megkeseredik.
Melegen, tejszínes zöldborsópirével nagyon finom - ez már saját kísérlet.

3 megjegyzés:

Szilvásy Dénes írta...

De szeretnék szegény ember lenni,
Mit találok az erdőn abból főzni ... -))

Névtelen írta...

"nagyon sokat tanulhatunk tőlük.."
No igen, még a püré népnyelvi változatát is :-)))
Ha a helyedben lettem volna, a vargánya töpörtyűre vagy pörcre is rájárt volna a szám :-))
Nagyon dizájnos a tálalás is.

Unknown írta...

Zempléni barátaim is így szeretik legjobban a vargányát. Igaz, különleges nevet nem adtak neki, csak úgy mondják, hogy "pirosra sütve". Jut eszembe, Pestről származtak oda.