szombat, november 29, 2008

Gomba és a birsalma

Gyerekkoromban vacsorára nagyanyám zsámiskát (puliszkát) főzött gyakran. A megfőzött puliszkát, mint az aranygaluskát szaggatta tűzálló edénybe, közé túrót, juhtúrót, vagy csak hagymát rejtett, átsütve kínálta. A gyerekek kedvéért édesen készítette, kompótot tett közé, különösen szerettük a birsalmával töltöttet.
Erre emlékezve úgy gondoltam, hogy a birsalma hússal és gombával is finom lehet.




Birsalmás gombaleves:
A birsalmát kevés cukorral kompótnak megfőztem kis citromhéj, szegfűbors hozzáadásával.
A levébe szárított gombát szórtam (vargánya, cseh kucsmagomba) és puhulásig főztem.
A birsalmát turmixolva a gombás lébe kevertem, tejszínnel, sóval, curryvel fűszereztem és jól összeforraltam. Tészta-gyönggyel átlátszó csészében tálaltam.
Sertéssült szeletek gombamártással és birsalmás puliszkával:
A karaj szeleteket sóval, borssal és porított szegfűszeggel halványan megszórtam és 1-2 órán át a hűtőben érleltem.
Hagymás vajon a szárított gombát (vargánya és cseh kucsmagomba ) megpároltam kevés vízben, míg vissza nem puhult. Félrettem díszítésre néhány szeletet és kalapot. A többit összeturmixoltam, felengedtem tejszínnel-tejföllel, borsoztam, sóztam és jól kiforralva félretettem.
Elkészítettem a szokásos módon a puliszkát, melyet még melegében folpackra tettem, vajas kézzel laposra nyújtottam. A közben megfőzött birsalma kompótot lecsepegtettem, villával apró darabokra törtem, majd rákentem a kinyújtott puliszka lapra. Mivel volt egy kis sült sütőtök a színe kedvéért abból is tettem hozzá egy sort.









Feltekertem.A húst kevés olajon teflon serpenyőben hirtelen kisütöttem, felszeletelt puliszkával, valamint a gombamártással leöntve tálaltam.
A maradék puliszka szeleteket másnap kristálycukorral megszórtam, és grillsütőben karamellizálva a tetején a cukrot desszertként fogyasztottuk.









Elgondolásom használhatónak bizonyult, a birsalma és a gomba íze jól illik egymáshoz.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Örülök a receptednek. Paris aranyalmája is birsalmából volt :-))(A szerelem és a boldogság gyümölcse volt az ókorban) Sült, töltött birsalmát édességnek szoktam készíteni, az is nagyon finom. Puliszkásan még nem ettem, de ki fogom próbálni.

nagypapi írta...

Egyik jobb, mint a másik! :))

Szilvásy Dénes írta...

Tudod Nagypapi: a (nyugdíjas) jólét :))
Ez egy régebbi ötlet volt, de nagyon jónak bizonyult a gomba-birs páros a gyakorlatba. A desszertnél nem baj, ha kissé túlpirul a cukor :)
névtelen!
A birsalmás puliszka gyerekkori emlék (ha nem is ilyen formában: nagyanyám bizony tudta, hogy bolondítsa el unokáit :)))

Névtelen írta...

Megboldogult ifiasszonykoromban kedves emlék az első puliszkafőzés. Fél kilóból kettőnknek...adj nagyobb edényt...még nagyobbat. aztán ott álltam egy fazéknyi kihült puliszkamaradékkal. Felszeleteltem, bepaníroztam, kirántottam. Jó nem volt, de a barátnőimet teszteltem vele:aki felismerte az maradt a brancsban, aki nem, annak még fejlődnie kellett.