szombat, január 09, 2010

Vargánya kacsamájas pástétomban


Családi ünnepre készült a meglepetés.

Délelőtt ½ csirkemellel együtt ledaráltunk, vajon párolt diónyi hagymát, sovány cikk fokhagymát. Sóval, borssal és csipetnyi őrölt szegfűborssal fűszereztük, két kávéskanál konyakot és 1 evőkanál chardonnay bort adtunk hozzá, jól összedolgoztuk.

40 dkg-nyi kacsamájat erektől, inaktól megszabadítottuk, szeletekre vágtuk, meglocsoltuk egy kis pohár aszúval. A mélyhűtőből kivett vargánya kalapokat forró vajon, pici sóval átsütöttük. Majd mindent a hűtőbe raktunk, hadd érlelődjenek az ízek együtt.

Így előkészítvén az ünnepi vacsorát elmentünk kirándulni (szétázni a januári zivatarban).

Este egy szögletes sütőformát keresztben kibéleltük vékony, húsos baconnal, a hozzávalókat pedig sorba, az edénybe beleraktuk.

1 sor húspép, rá felszeletelt (elősütött) gombakalapok, majd erre kacsamáj. Ezt megismételtük, és húspéppel zártuk a sort. A felső sorra ráhajtottuk a bacon szeleteket, ahová már nem ért el a szalonna, ott pótoltuk. Fóliával lezártuk, vízfürdőbe állítva 3/4 órát pároltuk, majd levettük a fóliát és ½ órát, a szalonna pirulásáig tovább sütöttük.

Tálra kiborítva szeleteket vágtunk belőle, s a pástétomszeletet pirított kenyéren tálaltuk, köretnek házi őszibarackbefőttet és borba áztatott szárított cseresznyét adtunk hozzá.

A közösen elkészített ünnepi fogáson mindketten jól meglepődtünk, falatozás közben egymást dicsérgettük, hogy milyen kis ügyes meglepetést tudunk készíteni (ha akarunk) :-)

6 megjegyzés:

Judit írta...

Szinte már előre kitaláltam, hogy Tőletek származik ez a pazar recept,nagyon szeretem az ilyeneket! Hamarosan én is elkészítem!Szeretettel üdvözöllek Benneteket!

nagypapi írta...

Rusztikus.
A cs mell pirébe tett 2 kk konyakot én a kacsamell pácolásához használtam volna. :)

Névtelen írta...

Volt kacsamell? Én kacsamájnak olvastam. Nagypapi te már lehet, hogy elfogyasztottad a két púpozott evőkanál konyakot?

Minden esetre a karácsonyi ünnepek alatt összement ruhák miatt is szivesen nézegettem ezt a szépséget, mert úgy tűnik, hogy nemcsak a szemnek, és szájnak, de talán ha a bacont leszámítjuk, a kalóriák se vészesek.

nagypapi írta...

Persze hogy kacsamáj.
A kalóriaszegénységben azért bacon nélkül se bízzál, a máj tömény zsír.
Van egy flaska Hennesy a háznál, de amíg tart a Janneau, addig nem bontom ki :)

Szilvásy Dénes írta...

A franciák csinálják ilyen rusztikusra a vadhúsos pástétomokat.
Az a huncut kacsmáj jobban szereti Gundelék aszúját, mert abban lubickolt majdnem fél napig, bár a konyakos fürdő is meggondolandó, az sem ronthatja meg :-))

藍心湄Blue írta...

cool!i love it!情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,做愛