csütörtök, január 14, 2010

Habart tejfeles gombaleves (Bükkszentkereszt)

A gombász topikon társunk kérte ezt a receptet. Mikor megtaláltam és beírtam, már tudtam, hogy ezt meg kell kóstolni.
A recepttől annyiban tértem el csak, hogy füstölt kolbász helyett főtt-füstölt tarját tettem bele. Íme a mű:

Hozzávalók: 1 marék szárított gomba (tinóru), 1 marék savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász, 0,5 l savanyú tej (aludttej), 2–3 dl tejfel a habaráshoz, kávéskanál feke-tebors, pici köménymag, majoránna, babérlevél, só (kevés, mert a füstölt kol-bász is sós) 2 evőkanál sima liszt a habaráshoz.
A kb. 2 l langyos vízben főni tesszük az előzőleg megmosott szárított és összevagdalt gombát, azonos időben a káposztát is. Forrás után beletesszük a füstölt kolbászt, sót és a felsorolt többi fűszerrel ízesítjük. Ha megfőtt a káposzta és a gomba, akkor habarjuk be a levest. Többször meg kell keverni, hogy a tej, tejfel ne csomósodjon meg.
Gyomorvidító, de laktató étel

5 megjegyzés:

schteca írta...

Nagyon jó lehet, ki is fogom próbálni a hétvégén: szeretem a gombát, a savanyút, a levest - tökéletes lesz.

Névtelen írta...

Örülök, hogy mikor kinagyítottam láttam, hogy neked is kicsapja a savanyúkáposzta a tejfelt, azt hittem én vagyok ügyetlen.
Ezért érdemes másnaposnak lenni.

siren írta...

Nem értem mikor kell bele az aludt tej. :-)

siren írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Na végre szárított gomba! (ból) Bükki nagymamámnak mindig volt! Azóta is keresem csinálom a verziókat de kell hozzá a száritott!