vasárnap, január 24, 2010

Zsályás, gombás töltött hagyma




A múlt héten egy bokor kerti zsályába botlottunk a határban. Szedtünk is néhány leveles ágacskát róla. Fűszernek még soha nem használtuk, hát kipróbáltuk.

A hagymákat forrásban lévő enyhén sós vízben kb. 10 percet főztük. Kis hűtés után következik a Peer Gynt-i akció, de nem kívülről („Hű! mennyi burok van itt, töméntelen! Dehát a magját meg sohasem lelem?") , hanem belülről hántjuk a hagymát, jobban mondva óvatosan kivájjuk a rétegeket, úgy hogy csak a két külső burokhéj maradjon meg. (Érdemes egy kis szeletet levágni a tetejéből, könnyebb kivájni, no meg tölteni is.)

A töltelék: 2 szelet héjnélküli kenyeret petrezselyemmel, pár levél zsályával turmix gépben összemorzsolunk. A fűszeres morzsához 5 dkg. reszelt sajtot adunk, majd félreteszünk belőle 2 evőkanállal. A többihez 1 evőkanál szárított gombapelyhet, maradék apróra vágott és ropogósra pirított sonkakockát, a kivájt hagymahéjakat és annyi tejfelt adunk, hogy kenhető masszát kapjunk. Evvel a töltelékkel megtöltjük a hagymák üregeit, s tetejére gömbölyű töltelék-gombócot biggyesztünk. Zsírral kikent jénai edénybe rakjuk a hagymákat, tetejüket a félretett fűszeres-sajtos morzsával megszórjuk, a oldalukat olajos ecsettel átkenjük és sütőben 35-40 percig (pirulásig) sütjük.

Melegen tálaljuk. Magában is, de szelet hússal köretnek adva is nagyon finom.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

No én a zsályát nemigen ismerném fel, ha belebotlanék, de van a kertben kakukkfű. És mivel mi a hagymát is hagymával....ki fogom próbálni.

lilapereszke írta...

Érdekes a hagymát főzve nem szeretem, a levesből is kidobom, ha egészben teszem bele, csak az íze a fontos. De így sülve-főve már egész más :-) Kakukkfű és gomba két jóbarát. A zsálya egy kicsit markáns volt a gombához, de halványan ott volt a gomba íz is.