vasárnap, november 27, 2011

Petrezselyemgomba saláta lila hagymával


Hozzávalók:

20 dkg. petrezselyemgomba

1 fej lilahagyma

½ citrom leve

1 evőkanál balzsamecet összekeverve 1 evőkanál vízzel

1 tk. mogyoróolaj (helyettesíthető más finom olajjal)

A fiatal petrezselyemgombát megtisztítjuk, folyó vízzel leöblítjük, majd megmártjuk citromos vízben és pároló edényben (mikróban) 10 percig pároljuk. A párolást javasoljuk a sós vízben főzés helyett. A gomba enyhe ízét jobban megőrzi és tört fehér színét is jobban megtartja.

A lila hagymát szálasra vágjuk, majd nagyon kevés olajon kép percig átforrósítjuk. Megsózzuk, majd ráöntjük a balzsamecetes vizet és gyorsan lefedjük. 2 percig ebben a gőzben pároljuk, gyorsan lehűtjük. Hozzákeverjük az apró darabokra tépett gombához.

A saláta keveréket, ha szükséges megsózzuk, a mogyoróolajjal meglocsoljuk, 1 órára a hűtőbe tesszük.

Fasírttal tálaljuk.

Megjegyzés: a fenti saláta recept rózsás ágú korallgombával is finom.

7 megjegyzés:

nagypapi írta...

hú de rég ettem fasírtot...

lilapereszke írta...

És petrezselyemgombát? :-))))

nagypapi írta...

azt az őszi szünetben, jó kis zöldséges tárkonyos leveske formájában

liscsim írta...

Persze, hogy a gombasalátához csak gratulálni lehet, ezért muszáj a fasírtba belekötni. :) Tessenek néha tepsiben sütni, zsír és prézli nélkül ! Ugyan olyan finom, s talán kicsit könnyebb falat.

dszysssz írta...

Kopasz fasírt?! Milyen már az olyan?? :-)))

Liscsinszky Miklós írta...

Az is jó, próbáljátok ki! Ha tetszik, lehet rúdban, és nevezhetjük húskenyérnek. :)

Liscsinszky Miklós írta...

Most pedig sikerült a salátát kipróbálnom. Jó a recept, nekem nem lett ilyen szép,elfelejtettem hozni lila hagymát sajnos...