szombat, április 24, 2021

Nevezetes konstellációk – amikor összejön, amiknek össze kell.

Ha eljön az ideje, és megjelenik a primőr spárga, és az újkrumpli, ballagj ki a piacra, és vegyél tehetséged szerint mindkettőből. Fizetés után vegyél egy nagy levegőt – ez még ingyen van –, és jusson eszedbe, hogy most hagytad ott a kezdő fizetésed közel kétszeresét. Hessegesd el a gondolatot, és ha nem autóval vagy, kapjál be egy felest! - végül is megtehetted, hát akkor miért ne?

Másnap reggel, párod unszolásának engedve húzzál terepruhát, és látogassátok meg a csukott szemmel is bejárható gombász helyeteket, amit persze rajtatok kívül több százan ismernek.Ki korán kel, ízletes kucsmagombát lel - a három gombász, akikkel találkoztunk, csak akkor érkezett, amikor mi már visszafelé indultunk, ez mindig megnyugtatóan hat az emberre... :)

Ízletes kucsmagomba habart tojással ’töltve’, sajtos sült paradicsommal, spárga párolt kucsmagombával, parázs krumplival, sajtmártással.

Mindkét étel faék egyszerűségű, és kellemes emléket hagy maga után, ha betartjuk a kötelező szabályt, amennyiben az ízletes kucsmagomba ’20 perces’, azaz ennyi hőkezelés kell (itt és most kakukkfüves-sós gőzben), hogy utóbb ne okozzon gyomorpanaszokat.  A spárgafőzés mikéntjébe, és az újkrumpli sütésébe nem akarok belebonyolódni, mindenki készítse úgy, ahogyan szokta. Habart tojást szerintem mindenki tud sütni, a sült paradicsom sem ördöngös: olívaolajon megroggyantom a felezett paradicsomot, só, bors, megszórom durvára reszelt cheddar sajttal, és szalamanderben ráolvasztom. A sajtmártás még egyszerűbb, 15 dkg zsíros sajtot (gruyere, ementáli, cheddar) durvára reszelek, forralóedénybe teszem, megszórom 1 púpos kávéskanál kukoricakeményítővel, felöntöm 1.5dl tejjel, és lassú tűzön krémesre főzöm. Étkezés végén szerény mosollyal zsebeljük be gourmet kosztosaink elismerő dicséretét. :)

                                                   

Ha kérdés lesz, megbeszéljük!




1 megjegyzés:

István Bagi írta...

szuper! ma én is valami hasonlót csinálok