hétfő, augusztus 14, 2006

Gombás tapenade

Szerencse, hogy pont most, a blog indulásakor jött egy gombadömping. A sok eső és a kellemes idő meghozta a vargányákat, tinórúkat és barátaikat. Remélem ,többünknek lesz alkalma és ideje, hogy beposztoljunk néhány otthon elkövetett receptet. A vargányagombából elsőre egy gyorsan - akár a gombázás után - elkészíthető gombás tapenadét néztem ki. Kétségtelen,hogy Olaszországban könnyebb dolog lenne elkészíteni, mert kell hozzá egy-két, nálunk kevésbé hétköznapi alkotóelem. Elsősorban persze friss vargánya. Ez szerencsére most könnyen hozzáférhető, legalábbis az erdőben :) , piacon is ilyenkor érdemes venni, talán nem olyan drága, mint máskor.

A tapenade egy pástétom, amit fekete olajbogyóból (inkább ne konzerv legyen), fokhagymából, szardellából (ez konzerv legyen :) ), kapribogyóból, olívaolajból és citromból készítenek. Azt írták, kiadós, és tényleg. Most pirítósra kentük és a tetejére gombát biggyesztettünk.
Image Hosted by ImageShack.us
A tapenade hozzávalóit összeturmixoljuk csomómentesre. 150 gramm magozott fekete olajbogyó, 1 gerezd fokhagyma, 5-6 szardella (ez kb. egy kis konzerv) ,1 evőkanál kapribogyó, 2 evőkanál olívaolaj, fél citrom leve.

Vajon ,kis lángon 6-8 percig puhítjuk a gombát, majd gázt adunk és elforraljuk a levét (nekem nem forrt el teljesen amikor úgy ítéltem, hogy már jó), hozzáadjuk egy fél citrom levét és sózzuk, borsozzuk.

A baguette-t egyik oldalán megpirítjuk, a másikat bekenjük tapenadéval és megpirítjuk. Legvégül púpozzunk minden pirítós tetejére gombát. Ennyi.


Hozzávalók:

30 deka friss vargánya,

4 evőkanál sózatlan vaj

fél citrom

só, bors

1 baguette

A tapenade-hez

150 gramm magozott fekete olajbogyó

1 gerezd fokhagyma,

5-6 szardella

1 evőkanál kapribogyó

2 evőkanál olívaolaj

fél citrom leve.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

szép kép, csak kicsi!