kedd, augusztus 08, 2006

szarvasgombás penne 1

Indításként egy klasszikus, de nagyon egyszerű szarvasgombás tésztával kezdjük. A szarvasgombát elsőre amúgy is célszerű valami kevésbé bonyolult ételbe, ízvilágba beillesztenünk, hogy könnyen elfőzhető, fűszerekkel elnyomható íze megmaradjon és domináljon. Persze ez egy amatőr, de igen hasznos hozzáállás. Ami ezúttal kicsit még különlegesebbé teszi a dolgot, hogy - egy ritka szarvasgomba fajt - a nagyspórás szarvasgombát használjuk. Sajnos kevesen ismerik ezt a gombát, pedig igazán különleges illata és íze van. Jellemzője, hogy igen kemény húsa van, peridiuma, "a héja" viszonylag sima és itt-ott vörhenyesen pigmentált. Illata dobozba zárva zseniális, erősen emlékeztet az isztriai szarvasgombáéra, íze pedig erőteljes. Mindenképpen finomabb és izgalmasabb hatást érünk el vele, mint a leggyakrabban használt, de egyáltalán nem lebecsülendő nyári szarvasgombával.


Hozzávalók 2 főre:
25 dkg penne
olívaolaj
1 dl joghurt
kevés sajt
30 gramm szarvasgomba

A szarvasgombát hideg víz alatt megmossuk és száradás után lereszeljük, majd a szintén lereszelt sajttal együtt összekeverjük a joghurttal és viszonylag jól megsózzuk. (A só nagyon jól kiemeli a szarvasgomba karakterét, így - más fűszerekkel ellentétben - hasznos kelléke). Ezalatt a tésztát sós, olívás vízben olaszosan (nem puhára) megfőzzük, majd még forrón tálaljuk. A szószon kívül egy kevés lereszelt gombát és sajtot külön is tehetünk a tésztára. Ennek az ételnek annyi változata van, ahány ember elkészíti, szinte minden ízlés szerint változtatható. Ha nyári szarvasgombával készítjük, az eljárás nem változik, csak az eredmény lesz egy kissé eltérő szarvasgombaíz. A joghurt szintén felcserélhető tejszínre, tejfölre vagy fehérmártásra ízlés és lehetőség szerint.
Leírok még egy kissé eltérő - olasz barátainktól látott - variációt: a lereszelt gomba felét kis olívaolajon kevés fokhagymával együtt megfuttatjuk,majd a végén fele arányban a nyers gombával összekeverve találjuk a forró tésztával. Itt a joghurtot kihagyjuk és a tésztára csak kevés olívaolajat teszünk.

Nincsenek megjegyzések: