vasárnap, március 18, 2007

Nagyböjti hamis pacal


A gombász tavasz úgy tűnik két héttel előbb kezdődött, mint ahogy megszoktuk.
Március 15-én a gombákkal is ünnepeltem, mind cseh-, mind hegyes kucsmagomba is került a kosaramba bőven, a hegyes nem annyira bőven (10 db). Lányom péntekre húsmentes ételt kért, így gyorsan bedobtam a jól bevált pacal pótlékot. Nekem a cseh kucsmagomba állaga főzve, pacalos benyomást keltett mindig is, s mivel nem intenzív ízű gomba bátran lehet fűszerezni. Olyan, mint az első cseresznye, íze nem sok, de már van :-))
Hozzávalók:
Cseh kucsmagomba, 1-2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, zellerzöld, csöves erős paprika, só, bors, olaj.
A hagymát nagyon apróra vágom, de legjobb, ha lereszelem műanyag reszelőn.
Olajon halvány sárgára pirítom, majd a tűzről lehúzva hozzá adom a pirospaprikát, a felaprított fokhagymát és a megtisztított gombát, sózom, borsozom. Lassú tűzön főni hagyom, míg a leve teljesen el nem párolog. A gombát - mivel a ráncai között gyakran megbújik a homok, sokszor kis férgek, csigák - alaposan meg kell fürdetni, így sajnos az amúgy is lédús gomba tovább telítődik vízzel a tisztítás során. Ennél a receptnél ez nem baj, tovább tart a főzési szakasz, így a jó félórás fövés alatt a hagyma is "ikrásodik", a szaft szósz jelleget vesz fel. Ebben a szakaszban már oda kell figyelni, mert könnyen lesül. Ekkor hozzáadom a zellerzöldet és kész is van. Főtt krumpli vagy friss kenyér a köret.

2 megjegyzés:

István Bagi írta...

mi lett szegény kucsmából :)

lilapereszke írta...

Még a legszebb lábosomban is csúnya, de azért finom :-)