vasárnap, március 25, 2007

Narancsos kucsmagomba mártás sertéskarajjal és zöldséges tócsnival


A múlt hétvégén kipróbált (és osztatlan sikert aratott) aszalt szilvás kucsmagomba meggyőzött arról, hogy ez a különleges koratavaszi ajándék remekül illik a gyümölcshöz. Magyar Elek ír egy receptet ami alkalmasnak tűnt valami rendhagyó fogáshoz.

Hozzávalók a mártáshoz:
30 dkg gomba, fele kucsma a másikfele csiperke (az enyém tisztán kucsmából készült)
1 kanálnyi olaj és 1 kanálnyi vaj
2 teáskanál liszt
3 dl húsleves
1 narancs és fél citrom leve és némi héja
só, frissen őrölt bors
Némileg módosítottam:
pecsenyelé
1 dl tejszín
A kucsmagomba tönkjét apróra vágtam, a kucsmát egészben hagytam. Kis olívíolajon és egy kanálnyi vajon megpároltam. Mikor a levét elfőtte, meghintettem 2 tk liszttel és felöntöttem 3dl húslevessel, és bizony belekevertem a tegnapról maradt pirított csirkeszárnyak alatt megkocsonyásodott ízletes szaftot. Belereszeltem a narancs- és citromhéjat, belecsavartam a levüket, megsóztam, megborsoztam . Mikor a gomba megpuhult és a mártás kellő sűrűségű lett beleöntöttem a tejszínt és felforraltam.

A zöldséges tócsnihoz:
2 tojásból sűrű sós palacsintatészta, (majdnem nokedli sűrűségű)
1 tk sütőpor
1 kupicányi brandy v. pálinka
egy marék borsó, kukorica
sárgarépa
póréhagyma.
ill. ami kapható, és a kezünk ügyébe kerül.
Kissé megpárolom a borsót és a kukoricát, és lehűtöm. A sárgarépát durvára reszelem, (ha kockára vágom, azt is meg kell párolni) a pórét félkarikára vágom. A lisztbe belekeverem a sütőport, összedolgozom a palacsintatészát, beleteszem a fiúktól lopott házi (és valódi) körtepálinkát (hogy ne szívja magába az olajat), beleforgatom a zöldségeket.
Serpenyőben ujjnyi olajat forrósítok (ne füstöljön, hogy a zöldségeknek legyen idejük átsülni), evőkanállal halmokat rakok bele és a tetejüket laposra simítom és mindkét felüket pirosra sütöm.

A hirtelensült sertéskarajban nincs semmi különleges, de ehhez a mártáshoz azt hiszem ilyennek is kell lennie, mert mégiscsak a kucsmagomba nagyon finom, de enyhe aromáját akarjuk hangsúlyozni. A szeleteket kissé kiklopfoltam, megsóztam, frissen őrölt borssal enyhén megszórtam, megkentem olivaolajjal és forró flekkensütőben mindkét oldalukat hirtelen megsütöttem.
Olyan finom lett, hogy a fiaim sem bánták a féltve őrzött pálinkájuk ,,pocsékolását". Azt mondták megérte.

1 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Mennyei, már a leírástól jól laktam. Ezt a pálinka trükköt kipróbálom.