péntek, május 25, 2007

Könnyű nyári vacsora vargányából 2 változatban


Tegnap egy jót "csúsztattam" (csak az összejött túlórákat kivettem és gombászni mentem) Budakeszire.
Megfigyeléseim szerint a szárazságot követő kiadós esők után a rozsdásszárú fülőke az első értékelhető hírmondó az erdőben. Utána 10-15 nap és lehet menni, akár vargányázni is.
Bejött. Ilyen hőségben nem szabad csak fél napot gombászni, mert estére a reggel szedett gomba magától elmászik, nem is kell cipelni. A gumicsizma (kullancsok elleni egyik szer) sem viselhető el ilyen hosszan, estére hideg-vizes borogatással tudtam csak izzó talpaimat lehűteni.
Budakeszin bokorra ismerem a vargányás helyeket (15 év munkája fekszik benne :-))), így megérdemelten költhettem el ünnepi (fogyókúrás?) vacsorámat.
A vargányát tisztítás után felszeleteltem. Egy új zellergumót julienre (gyufaszál vékonyság) gyalultam, 1 csomó újhagymát és egy gerezd fokhagymát felszeleteltem. 1/2 vaj és 1 evőkanál olajon megpároltam, majd hozzátettem a szeletelt vargányát, sóztam, 3-4 fej frissen szedett kakukkfű virágot hozzámorzsoltam, zsírjára sütöttem.
A jénai tál fedelét kibéleltem paradicsom ízű paradicsomszeletekkel, kicsit meglocsoltam olíva olajjal, majd megszórtam az összeaprított zeller zöldjével, rászeleteltem 1 Mozerella sajtot, megsóztam, betettem a sütőbe, hogy egy kicsit a sajt megolvadjon és a paradicsom picit megpuhuljon. A zsírjára lepirított vargányát a sütőből erre az időre kivett tálban, a megolvadt sajt tetejére halmoztam, visszadugtam egy kicsit, az ízek kölcsönös cseréjére, majd tálaltam. 1 db friss zsömle főleg a tunkoláshoz kívánatos hozzá, mert isteni szaft keletkezett.
A b.) változatot úgy készítettem, hogy a paradicsomos zellerzöldes alapra rátettem a fenti módon elkészített, zsírjára lesütött vargányát, tetejére 10 dkg. reszelt trappistát szórtam, a sajt pirulásáig sütöttem.

Nincsenek megjegyzések: