csütörtök, május 03, 2007

Gévagomba mustármártásban burgonyakrokettel


Május 1 a gévagomba ünnepe (is) nálunk.
A majálist nem Budapesten töltöttem, így két nappal később tudtam csak meglátogatni a kis "erdei csibéimet". Az angol chicken of the woods - barátságosabb, míg a géva, gilva, golyva találóbb név e fiatalon nagyon finom gombára.
A gévagomba rántva bevált, megunhatatlan étel, de nem árt a változatosság sem.
2 dkg vajon két fakanálnyi lisztet megfuttattam, majd hideg húslevessel felengedtem. Visszatettem a tűzre, hozzákevertem 1 evőkanál mustárt, besűrűsítettem. Közben 1 tojás sárgáját 1 dl tejföllel elkevertem és hozzáadtam a mártáshoz. Közben vajon a felszeletelt, sózott gévagombát fedő alatt megpároltam.
A burgonyakrokettet kisütöttem (hagyományos saját gyártmányú gombóc tésztából).
A párolt gombára ráöntöttem a forró mártást és burgonyakrokettel tálaltam.

8 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Bíztam benne, hogy a topik után itt is megjelensz vele! :) Nagyon jó, repertoár bővítésnek!
Követelem a házi kroketted pontos arányait is! :)

hypogea írta...

most már én is elmegyek szedni géva gombát :o

lilapereszke írta...

A házi krokettnek soha nincs pontos aránya, a főtt krupmli, tojás, kevés vaj, amennyi lisztet felvesz. Ne ragadjon, hogy kilehessen nyújtani. Ennyi. Mintha gombócot készítenél :-))

lilapereszke írta...

A házi krokettnek soha nincs pontos aránya, a főtt krupmli, tojás, kevés vaj, amennyi lisztet felvesz. Ne ragadjon, hogy kilehessen nyújtani. Ennyi. Mintha gombócot készítenél :-))

Zsuzsa írta...

Hát ez az. Krokettügyben nincs önbizalmam. Sikerült már néhányszor jól, de keresem a bombabiztos arányokat.

Mars3696 írta...

Elkészítettem, mert eddig csak rántottuk és a Kedvesem szereti az új ízeket.

Valami fennséges lett! A savanykás mártás pompásan harmonizál a gévagomba ízével. Ezt terjeszteni fogom.

A krokettel csak kínlódtam (bolti, mexikóis tölteléküt használtam, de nekem ez sosem lesz egyenletesen szép barna... :( )

Nem szoktam ilyen "női oldalakat" olvasgatni, de mostantól a "szemem rajtad"! :)

Névtelen írta...

szia! - +késve bár de éehsen nem... v vmi ijesmi,

szal ma kaptam egy adag gévagombát..., és nem tuttam vele mit kezdeni, megnéztem hát a neten a recepteket eztet is +porbálom..

csak az etimológijához géva-golyav, valóban kevésbé szép az angolnál, egy érdekesség: itta szigetközben régen fűzfatüdőnek hívták, de vmejik gombáskönyvben is így szerepel.

dani

moriarti írta...

Kipróbáltam, némi módosítással, nagyon bejött... :-)

A módosítások: felkockázott sertéscombot pirítottam, majd együtt pároltam a gombával, az együtt szedett májusi pereszkéből is került bele, húsleves híján zöldségszárítmánnyal gazdagítottam, pároláskor meglöttyintettem egy kevés olaszrizlinggel, liszt helyett keményítővel sűrítettem.
Ja, és nem külön készítettem a mártást, hanem az összeelegyített összetevőket belekevertem a párolt húsos gombához.

Na jó, ez talán elég sok módosítás, de az összhatás nagyon közel állhat az eredetihez, és az alapötletet mindenképp innen vettem :-)

(Azt már szinte le sem merem írni, hogy krokett helyett párolt rizzsel körítettük :-D