péntek, június 29, 2007

Császár ez a gombaleves :-)))


Még egy utolsót! - alkudoztam magammal, érdemes vajon 1 hét szeles, csapadékmentes időjárás után kimenni még a Börzsönybe?
Nem reménykedtem, ahogy csak a mesében szokott lenni, a kitartás elnyerte méltó jutalmát…
Félhétkor már Diósjenőn, az erdőben lestük a földet. A múlt héten dicsekedett el nekünk egy bátyó, hogy ő már 5 császárgombát talált és abból volt a levese ebédre. Még a helyszínt is elárulta, melyet gyorsan és mélyen az agyamba véstem. Börzsönytérkép, felfedező kedv volt, császárgomba meg lett. Három különböző helyen is találtunk, de a nyolc darabból csak négy volt elhozható állapotban, a többi már penészes volt.
Hú, a bevezető egy kicsit hosszúra nyúlt, jöjjön gyorsan a tárgyalás a gombaételek c. könyvből.
Császárgomba Apuleius eredeti receptje szerint
A vastagabb szeletekre vágott gombát 4 dl. fehérborban sóval, csipetnyi őrölt korianderrel 10 percig főztem, majd leszűrtem.
4 tojást elhabartam, sóztam, borsoztam, majd a serpenyőben olajat melegítettem, és mint egy palacsintát lassú tűzön átsütöttem mindkét oldalát. Széles metéltre vágtam, ez lett a levesbetét. A leszűrt gyönyörű narancssárga léhez néhány kanál húslevest kellett volna adni, de az nem volt. A levest két kávéskanál mézzel és a főtt gombával újból összeforraltam, és forrón ráöntöttem a tányérba bekészített tojásmetéltre.
Befejezés:
Levespárti lányom sóhajtva nézett az üres tányérra, vajon mikor fog újra ilyen finom levest enni?

2 megjegyzés:

István Bagi írta...

Gratulálok! :)

nagypapi írta...

Én is...:((
Szerdától 1 hét Őrség, kiváncsi vagyok, jó lóra tettünk-e.