szombat, június 23, 2007

Rókagombával töltött tök


Gyerekkoromban meg nem ettem volna a tököt, most meg nagyon szeretem. Nagypapitól kedvet kaptam már valami gombával töltött ételre, most a tökre esett a választásom.

A hagymát apróra vágva fele vaj és olajon ledinsztelem, majd rárakom a megtisztított, felaprított rókagombát, megsózom, zsírjára sütöm. Közben 10 dkg. rizst megfőzök.
A tököt lehéjazom, Egyik végét levágom, hogy a belét ki tudjam kaparni karalábévájóval.
A kibelezett tököt kívül belül jól megsózom.
Megtöltöm a rókagomba, főtt rizs, 1 tojás, vágott petrezselyem, só, bors keverékével. Majd a levágott kalapot fogpiszkálóval összetűzöm és gézbe (szalvétába) kötöm. (Gúzsba, hogy moccanni se tudjon szegény.) Sós, kapros vízben puhára főzöm. Kb. 1 óra takarékon, de hústűvel ellenőrizni kell.
Ha megfőtt, tűzálló tálba teszem, alá, fölé halványra pirított kiflimorzsát teszek, vajdarabokat szórok rá, majd leöntöm egy tejfellel. Sütőben kipirítom, felszeletelve tejfellel tálalom.
Könnyű és ízletes nyári ebéd. Most a kaprot csak a főzővízbe csempésztem bele, mert nem mindenki szereti a családban (hál’Istennek nem buktam le, halványan érződött csak az íze, de holnap azért is csinálok egy másik változatot, tejszínes, kapros mártással. )

4 megjegyzés:

István Bagi írta...

en rokagombas lecsot csinaltam, de ne mond el senkinek!

lilapereszke írta...

Az nagyon finom !!!!

Névtelen írta...

bizony, nagyon finom volt, tanusítom!

nagypapi írta...

Kipróbáljuk. A töltött tököt én zsemlésen készítem, 2-3 cm karikára vágott, megabált gyűrűkből, amit aztán kivajazott sütólemezre téve töltök meg. Igy jobban éri a hő, ezért hamarabb is készül el. Nem szólva arról, hogy a karikák tetejét is bolondítani lehet egy kis ezzel-azzal...