hétfő, június 11, 2007

A kajszi ízei

Nagyon nem engedem dagályosra, a lényeg:
Párolj fele vaj, fele olívaolaj elegyén kis fej apróra vágott salott-hagymát, ha üvegesedik, vesd rá a megtakarított, darabokra tördelt rókagombát.
Sózd, borsozd (lehetőleg fehérrel), hintsd meg kevés friss kakukkfűvel. Együtt pirítsd tovább fedő alatt, néha megkeverve, kb. 8-10 percig, amíg zsírjára sül. Ekkor bátran tölts hozzá egy pohárka száraz fehérbort, amellyel további 2 percig hagyd a tűzön, immár fedő nélkül. Közben 1 pohár (darabos) sárgabarackos joghurthoz adj egy kevés vízben feloldott burgonyakeményítőt, kiskanálnyi balzsamecetet, és alaposan keverd el. Tedd a gombához egy marék reszelt füstölt scamorzával egyetemben, de már ne forrald. Ízlés szerint halmozd elősütött hússzeletekre, tégy még rá reszelt sajtot, majd grillezd neked tetszőre. Tálald kedved szerinti körettel. Egyaránt illik mellé párolt rizs, de vajon átforgatott petrezselymes burgonya, és a vajas-bazsalikomos spagetti. is. Ez a ragu sokoldalúan felhasználható, a leírt módon túl, pl. melegszendvicsre, tejszínnel felengedve pedig gombamártásaként is megállja a helyét. A burgonya ilyenkor krokett formában jelenik meg mellette, nálunk legalábbis…

5 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Látom, nagyon megy a gyümölcsös-rókagombás vonal, de jó párosítás is! Most én is rókagombás recepten töröm a fejem, itt csücsül egy adag a hűtőben. Sajna ma egy ilyesmi nem mehet, mert a gyerekek is fognak enni belőle (tej miatt).

lilapereszke írta...

Remek , mi több izgalmas :-)) Nekem csak a gyümölcsös joghurtnak nevezett készítménnyel van bajom, aromán kívül nem sok gyümölcsöt látott. Ezt natur joghurt, saját eltevésű jammal szoktam kiváltani.
Köszi a receptet.

Zsuzsa írta...

Sőt, pár hét múlva natúr joghurt, saját termésű barackkal...nyamm.

István Bagi írta...

de jó, megint nagypapi post :)

nagypapi írta...

Darabos gyümölccsel készültet használtam, ezzel együtt nem éri utol a friss kajszi zamatát