vasárnap, szeptember 30, 2007

Spanyol favágók rizikéje


A rizikét nem az ízéért kell szeretni, hanem az állagáért, színéért. Öröm beleharapni egy ilyen ropogós húsú, szép, sárga gombába.
Rántva, salátának kitűnő, közismerten. Hanem ez a favágóst:-) mindenkinek meg kell kóstolni, aki az összetevőit szereti, nem fog csalódni.
Álljon itt az eredeti recept:



"... Hanem, uraim, maguknak, akik szeretnek jókat enni, adok egy receptet, elmondom, hogy készítik el a spanyol favágók az erdőben a rizikét. Egy réteg kolbász, egy réteg rizike, aztán felkarikázott paprika, egy réteg szalonna, karikára vágott paradicsom és megint egy réteg kolbász, rizike, és így tovább, a tetejére pedig reszelt sajtot szórhatunk... " (Hrabal)


Nem tudván, hogy a spanyol favágok milyen alkalmatosságban (kemence) készítették, sem az egyéb trükköket (sajt rászórása), a magam feje után menve, a sütőedényemben (Remoska) próbáltam meg elkészíteni.
A sütőedény alját halványan kikentem kacsazsírral, kibéleltem rizike kalapokkal, melyeket enyhén megsóztam. Ahogy a recept írja, szalonna, kolbász, karikára vágott paradicsom és paprika, követték egymást, amíg a készlet tart. Kb. 20 percet sütöttem, pároltam, majd a reszelt sajtot, rászórva hagytam egy kicsit rápirulni. Kenyérrel levét tunkolva mind a 10 ujjamat megnyaltam utána.

2 megjegyzés:

nagypapi írta...

Egészségedre! :)
A spanyolok talán chorizo kolbászt használtak (pirospaprika és fokhagyma nélkül, de némi mór fűszerezéssel) a magyaros változat sztem jobb. Spanyol sajtból a juhtejből készültet tudom elképzelni, talán az olasz pecorino közelíti meg a legjobban.
NP (most nagyon éhes)

lilapereszke írta...

Köszi NP!
Nemzeti alkotórész hiján talán a címet is módosítani kellene Spanyol favágók rizikéje magyar módra :-))