hétfő, október 22, 2007

Márta néni gombás yorkshire pudingja

Mottó: a szakácskönyv nem azért kell, hogy szó szerint követve szolgai mód megfőzd amit ott leírnak, hanem hogy megtermékenyítse a fejedben kavargó ötleteket, és utat csináljon a spajzban álló nyersanyagoknak az asztal felé.
Úgy látom ez a "szakácskönyv" is osztja nézeteimet.

Sörös csülök gombás yorskshire pudinggal

A sörös csülök a legegyszerűbb kaja a világon. Veszel egy csülköt, ami ne legyen nagyobb, mint ami a párolóedényben elfér, ráöntesz egy üveg sört, némi sót rádobsz, és addig párolod, míg a sör el nem fogy alóla. Pont ez alatt puhul meg a hús. Beteszed a sütőbe, és piros kérget sütsz rá. (10 perc 200 fokon)
A yorkshire puding gomba nélkül angol recept. De amit lehet gomba nélkül sütni, azt lehet gombával is.
Két tojást négy evőkanál liszttel, pici sóval, és kb két deci tejjel összedolgozva palacsintatésztát kapunk.
Kb 20 dkg vegyes gombát nagyon pici olajon lepirítunk, fűszerezünk izlés szerint. Ha nem elég apró, egy kicsit dugjuk bele a botmixert, de ne legyen pépes. Hozzáadjuk a palacsintatésztához.
A muffin sütő minden mélyedésébe mogyorónyi zsírt teszünk, és a sütőben 210 fokon felforrósítjuk (úgyis meleg a csülök után) A gombás muttymuruttyot 2/3-áig töltük a mélyedésekbe, be a sütőbe, és nem nyitjuk ki a sütő ajtót , 10 perc mulva a hőfokot lejjebb vesszük, husz perc alatt kész.
További 10 percig súroljuk utána a sütőt, mert a zsír kicsöpög, és ráég, kicsit füstöl is, node ez kit érdekel?
Hogy miért hívják a lökött anglok ezt pudingnak? Fogalmam nincs. De a nagynéném, akitől tanultam (gomba nélkül) egy lordnál főzött tíz évig, így el kellett hinnem neki.

Márta néni postán küldte nekünk ezt a receptet, köszönjük! Várjuk a folytatást! :)

5 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Ez a gombás mutymurutty és az elkészítéséhez tartozó szöveges körítés tündéri. Gratulálok Márta.

Zsuzsa írta...

Jó ötlet a gombás yorkshire puding, meg is fogom csinálni!
Én is meglepődtem egyébként, hogy mi ebben a puding, amikor először ettem, no de az angoloknak nem ez az egyetlen furcsasága! :)

nagypapi írta...

A mottóddal egyetlen-egyet értek.
Te (is) a 'mi emberünk' vagy, stílusban, felfogásban egyaránt.
Remélem jövőre személyesen is találkozunk a talin!
khmmm...meg persze LP-vel

riffentyu írta...

Köszönöm. A megfogalmazás nagyon aranyos és szellemes. A kaja pedig igen finom. A "pudingokat" a családom előtt nem neveztem pudingoknak, mert akkor mást vártak volna. Néhány változtatásra "kényzserültem". Nem volt otthon se zsír, se tej. A zsír helyett vékonyan megkentem olívaolajjal, a tej helyett raktam bele tejfölt és egy pohár pezsgőt (éppen az volt kéznél:))) - így is isteni lett. (És nem is fröcsögött, úgyhogy a sütőtisztítást megspóroltam.)

riffentyu írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.