szerda, október 31, 2007

Nomád-gombász lecsója

A cím kicsit hazudós. Az étek nem nagyon nomád viszonyok közt született, az éléskamrám választékossága Hévízen, na az elég nomádnak számított, a szokásoshoz képest. Szinte naponta próbáltam javítani vásárlásokkal ezen a helyzeten, de nem volt érdemes túltölteni a hűtőt arra a kis időre. Utolsó két napra maradt így a hűtőben :kolozsvári szalonna, parika, paradicsom, cukkíni, hagyma, sereges tölcsérgomba némi rókagombával. Mihez kezd ezzel egy szegény számkivetett !?LECSÓ-t főz.
Leghosszabb manőver lecsónál (is) az előkészítés.Mindent szépen felaprítok, a paradicsomot vagy hámozom, vagy olyan kis kockára vágom, hogy a héjdarabkák ne zavarjanak senkit a tányéron. Kicsi olajban, (itthon mangalicazsírral javítva a zsírsavarányokat) kiizzasztom a kolozsvári csíkokat. Jöhet a hagyma, mielőtt pirulna, a paprika is , meg a gomba, majd hamarosan a paradicsom, és a cukkíni. Ízlés, vagy felszereltség szerint kevés pirospaprka is mehet. Fontos momentum a paradicsom időzítése ! Ha a paprika már kezd puhulni, akkor késő ! Az időben belévetett paradicsom savtartalma nem engedi túlfőni a paprikát. A sok levált, összepöndörödött héjat se kedveljük, sőt az az igazi, ha a kész lecsóban még kissé harapni kell a paprikadarabokat. Sózás a szalonnától függően.
Köretnek való nem lévén, pirítóskenyérrel fogyasztom nagy duzzogva...
Tegnap ugyanez itthon szegfűgombával, és két szép lilapereszkével készült.
Másik képet is akartam, de lefagy tőle a blogger..?? Ez az egy is alig ment fel , úgy ötödikre.
Majd két nap múlva felment, de nem oda szántam...Végül megtanultam akárhová rakosgatni a képeket. :))

2 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Köszi Liscsim, nagyon jó.... a szöveg hozzá nagyon élő!!! A hétvégén én is készítek egy új fajta lecsót, már régóta tervezem.
Azt meg én adom neked cserébe.

Névtelen írta...

Jó hogy nem jött szembe a spajzból más, a rizs vagy a krunmpli rontott volna rajta. Vallom, hogy a gomba még semmileyen kaját nem rontott el, de nagyon sokat javított fel. Márta néni