szerda, november 28, 2007

Megkésett előszó

A Kalláról és egyebekről amúgy "bele a közepibe" kezdődik, a jobb megértés okán kívánkozik elé még néhány gondolat.
Akik eddig is nyomon kísérték a Gundel chef pályafutását, tudják, hogy Sümegprágában él, és saját házában vendégül lát kisebb társaságokat. A Molnár B. Tamás-Bittera Dóra gasztro-topik tagjaiból szeptemberben alakult is egy csapat, - velük akár együtt is mehettem volna - de végül úgy gondoltam, hogy inkább ismerős gombász társasággal, (és persze nem titkoltan gombára hangolva) futunk neki elsőre. A beszámoló főként a terjedelme miatt került a Közös gombára - mert ugye, elsősorban itt mi magunk főzünk -, de mert gombászokról és gombáról is szól, nyugodtan vállalható ezen a helyen is.

Kalla után (K.u.) három napig töprengtem, mit is kezdjek az élményekkel. Egy étel megkomponálását, receptjét korrekten megfogalmazni nem kunszt, de leírni azt, hogy egy adott fogás adott milőben milyen, már fejet vakartató ügy. Hogy igazából mennyire reménytelen a vállalkozás, azt certaldo is tanúsíthatja, aki megénekelte a korábbi Kalla-kirándulást.
Hadd idézzek a Lórántffy Zsuzsanna Bortársaság egy vacsorájáról szóló cikkből. (Az MTB-BD topik tagjainak nem újság, a kevésbé tájékozott olvasók kedvéért: ezekre az összejövetelekre a menüt Kalla állítja össze úgy, hogy az aktuálisan bemutatásra kerülő borokhoz illeszt, vagy kreál fogásokat, és persze maga is főzi le.) A cikk szerzője a tárkonyos vadragulevesről "lelkendezik" emígyen: A leves nagyon finom volt. Ennyi…
Hát, én nem vagyok szakíró, pontosabban semmilyen író se vagyok, de úgy érzem, ennél azért lehet, és kell is többet mondani. Az első gondolatom mégis az volt, hogy nem írok Sümegprágáról, illetve csak annyit, hogy Kallához el kell menni, és előre megfontoltan kiélvezni az ottlét minden pillanatát. Második gondolatom meg az, hogy milyen jó is, hogy mi ott lehettünk, és milyen kár, hogy a topiklakók közül bizonyára nem mindenki élheti majd át ugyanezt. Igazából miattuk vágtam bele, és írtam meg jól-rosszul a benyomásaimat, de azoknak sem haszontalan, akik ezután készülnek oda, és később összevetik majd saját élményeikkel. És hogy kicsit hízelegjek is magamnak, talán lesznek olyanok is, akiket a beszámolóm irányít Kalla mester asztalához. Nyugodtan hivatkozzanak rám! :)
Ennyi még hiányzott elé.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönjük nagypapi,
nagyon jól tetted, hogy megírtad!