hétfő, november 05, 2007

Márta néni gombás fánkocskái



Gombás fánkocskák

A fánkocskákat előételként adom, tehát nem az a célja, hogy jól kisámfázzam vele a vendég gyomrát, hanem az, hogy a főétel megérkeztéig ne unatkozzon a gyomorban az aperitif.Tehát ezek aprócska fánkocskák.

A tésztához 15 dkg margarint, diónyi libazsírral tunningolok. (ezt margarin esetén mindig megteszem, mert a mai margarinoknak már semmi zsírtartalma nincs) 15 evőkanál vízzel (nem púpos, mert volt aki megkérdezte) kis sóval felforralok. A forrásban levő folyadékba öntök 15 dkg réteslisztet. Gyorsan elkeverem, máris leválik az edény oldaláról. Félreteszem, hogy kicsit hűljön, ne legyen a ráütött tojásból rántotta. Négy tojást ütök rá egyenként, és elkeverem.

A kikent sötőpléhet vízzel megspriccolom, majd a tésztát habzsákból - diónyi méretűeket - egymástól kicsit távol rányomom. A sütőt 200 fokra felmelegítem, úgy teszem bele, később lehet a hőt csökkenteni, de nem szabad az ajtót kinyitni. Jobb még a kikapcsolt sütőben benne hagyni egy kicsit, hogy össze ne essen mikor kiveszem.

Gombakrém: 15 dkg margarinon megpárolom az apróra vágott gombát (vegyes legyen ha kérhetném, de ha csak egyféle van, az se akadály) 2 evőkanál étkezési keményítőt elkeverek benne, és felöntöm 2- 3 dl tejjel. Három tojássárgát és a tojások keményre vert habját is hozzáadom. Felforralom, és beleteszek még 20 deka főtt füstölt darált tarját. Kóstolás, fűszerezés.

Most jön az agymunka. Meg kell saccolni, elég lesz-e a fánkokba ez a mennyiség. Ha sok, az nem baj, mert kiváló melegszendvics anyag pirítóson a maradék, ha kevés adhatunk még tejet hozzá, és mozsárban összetört sajtos keksszel besűrítjük. Vagy egy kis apróra vágott főtt tojást. Vagy ami szembejön a spajzból, és illik bele.

Megtöltjük a kihűlt fánkokat, és frissen tálaljuk. Ha bőven van szabad energiánk, a tölteléket reszelt sajtba is beleforgathatjuk, a gyengébbek kedvéért, nehogy azt higgyék, hogy képviselőfánk.

2 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Pedig ez képviselőfánk! Csak sós, ergó SOKKAL finomabb!:-)

lilapereszke írta...

Szép lett, szemre is. Jó társaságba került az az aperitif :-)