vasárnap, február 17, 2008

Pocsékolás


Letegezlek, mert nem szóltál a bulin, hogy keserű a velős trombitás pirítós. Igaz, ott még én se vettem észre... Ha csak másnapra lett olyan, akkor nem szóltam.
Ilyen egyszerű dolgot úgy elrontani, hogy a lefolyóban végezze, íme a módszer, ahogy ezt elérheted: Finom zsíron, (nálam mangalica, az ötletgazda LP-nél kacsa) lazán jó sok hagymát pirítasz. A lazán, azt jelenti, inkább csak párolod. A trombitagombát már órák óta olvasztod, ennél a gombánál ezt is lehet, nem tesz kárt benne a lassú olvasztás! Mikor már hagyja magát, gorombán összedarabolod. (Nem úgy, hogy csúnyán beszélsz vele!) Hagymára vele, majd addig pirítgatod, hogy már csak zsírja legyen, leve ne!Na itten van a technológiai bukfenc. Ahhoz, hogy a velő gyorsan, elég intenzív hőt kapjon , kellene a zsírjára pirítás, csakhogy ez a trombitádnak nem tesz jót. Mert ezt tudod, nagyon vigyázol, hogy a megfelelő pillanatban hagyd abba a párolást, amint a lé elfogyott a zsír alól. Ízesítés szigorúan csak só, bors. A fűszergombákat ne rongáld idegen aromákkal! Mivel tálalás csak másnap, a farsangon, a velő csak hagy olvadjon nyugisan. Igazi profik a fagyasztás előtt lehártyázzák a velőt, a még profibbak frisset használnak . Aki ezt megszervezi, hogy pont akkor tud velőt venni, amikor kell...az nagyon ügyes, vagy jó hentese van.
Mihamarabb behűtöd, majd alszol rá egyet, majd a bulin néha beígéred , hogy hamarosan lesz a főfogás. Addig szépen jóllaknak . Nagyon biztonságos megoldás, hátha a te műved nem sikerült. Másrészről ha ezzel kezdenek és jó, akkor nem nagyon bírnak tovább kóstolgatni... Sokadik unszolásra hagyod magad, és elkészíted a remeket. Az ismét kellően forró alapra gyorsan beforgatod a felaprított velőt, kb 10percig izzítod erős tűzön az anyagokat. Addig sebesen elkezded a kenyérpirítást is, mivel azon tálalsz, és az a köret is! Ha ezek után jóízűen megeszik, és megdicsérik, akkor még nem rontottad el, vagy nagyon udvariasak. A maradékon holnap dőzsölhetsz-gondolod... Nagy álmosan megforrósítod a hagymás gombát. Mostanra már jól elfogynak a nedvek belőle, s mire a velő másik felét hozzáadhatod, (merthogy nagyon forrónak kell lennie) a gomba már vacak keserű a sok pirítástól. Szóval az éca remek , de a kivitelezésnél rendkívüli figyelem !
Az én részem a lefolyóban végezte sajnos!

5 megjegyzés:

nagypapi írta...

Miért pont a velős trombita kell neked másnap...?
Annyi klassz maradékod volt, hogy csak hasandel vargányás borjúraguját említsem.
Egyébként este "frissen" hibátlan volt, talán a kétzseri melegítés tett be neki.

Unknown írta...

Abból is ettem, csodás. Csak a sok velőt nem akartam pocsékba... mégis oda ment.

lilapereszke írta...

Csak nem fém edényben éjszakázott az a finom gombás velő? Arra tudok gondolni, ha megkeseredett a gomba másnapra :-((
Frissen mennyei volt, hidd el.

Unknown írta...

Valóban abban aludt, bizony erre nem is gondoltam... :(

riffentyu írta...

Úgy látszik, megtaláltátok a keserűség okát. Este még tökéletes volt.
Különben is: Gombával vagy anélkül nekem sohasem sikerült jó velős pirítóst készítenem. Csopakon a kocsmákban olyan finomakat ettünk! Otthon megpróbáltam párszor és mindig túl tömény, nem jó. Mi a titka? A csopaki kocsmáros csak somolyog, ha kérdezem.