péntek, január 02, 2009

Nyelvhal szarvasgombával


Jó ideje olvasom a blogot, néha hozzá is szóltam, de most először jelentkezem önállóan.

Karácsonyra keresgéltem halas recepteket, mert a család szereti és szívesen ismerkednek új dolgokkal. Így akadtam erre a gyöngyszemre, ami hal is és szarvasgomba is. Nagyon egyszerű elkészíteni és remekül illenek egymáshoz a nyelvhal és a gomba. A receptet Győrffy Zoltán írta a http://www.adrianet.hu-ra/. Osztatlan sikert aratott még a család azon tagjai körében is, akik nincsenek oda a szarvasgombáért (ilyen is akad!).

Még egy előnye is megmutatkozott: másnap mikróban melegítve is csaknem tökéletes volt.

Az egyetlen, amire vigyázni kell, hogy meg ne égjen a vaj.
Bocsánat a kép minőségéért, csak most kezdjük az ételek fotózását, ez a karácsonyi asztalunk egy részlete.
Egyébként mindenkinek boldog újévet kívánok!

Ahogy készítjük:A megtisztított halakat lisztbe forgatjuk és lassú tűzön vajon sütjük át. Az elkészült halakat kivesszük, és a vajhoz adjuk a pálinkát, valamint sózzuk és borsozzuk. A szarvasgomba felét nagyon vékonyra szeljük és a mártáshoz adjuk. Hagyjuk besűrűsödni. A halakat a mártással leöntjük, és a maradék szarvasgombát a tetejére reszeljük.
Ami kell hozzá:1,2-1,4 kg nyelvhal (kb. 300-350 grammos példányok), 100 g vaj, 20 g szarvasgomba (lehetőleg fehér, de a fekete is megfelel), 0,5 dl törkölypálinka, liszt, só, bors.

8 megjegyzés:

István Bagi írta...

tényleg nagyon jó :),
én a téli szarvasgombát javaslom hozzá

nagypapi írta...

Szegényember azzal főz, amije van.
(Lénárd írja A Római konyhában, hogy a gazdag annyi pastát ehet amennyit akar, a szegény meg amennyije van...)

Névtelen írta...

Földhözragadt lelkem és gasztronómiai alulpallérozottságom azt a törkölypálinkát sajtóhibának véli. Igaz, hogy a törkölyt bármibe is fel lehet használni? a szarvasgomba nem szalad az ügyvédjéhez méltatlan bánásmód miatt?

Névtelen írta...

Én is meglepődtem, de végül is beletettem egy kis olasz grappát a recept szerint, és jó volt. Még nem próbáltam anélkül. Szerintem nem ártott és talán segített a mártásnak sűrűsödni. Azt nem tudom, hogy bármibe lehet-e tenni, én még soha nem tettem semmibe, különféle lkoholokat már igen, sherryt, ürmöst, borokat, sört de törkölyt még soha.

nagypapi írta...

A szeszek az alkoholt elveszítik a melegítéskor, és marad a természetes aroma, esetünkben a szólő. Nem lehet ez olyan rossz...:))

Névtelen írta...

Nagypapi, én már évtizedek óta nem szagoltam törkölyt, de úgy emlékszek, hogy az valami penetráns ital. Lehet, hogy azóta már fejlődött?

nagypapi írta...

A kommersz törkölypálesz elég kemény, de egy finom aszútörköly már élmény

Szilvásy Dénes írta...

A törköly a legtisztább pálinka, amit csak a borpárlat űberel lettlégyen annak neve cognac, vagy brandi.Ételkészítéshez ez utóbbit ajánlom
(a szeszeital feliratú, kerülendő - emberi fogyasztásra alkalmatlan)