szombat, december 26, 2009

Fácánpecsenye, vargánya, vaderdő
Fácán, borókabogyó, fekete áfonya...

... az indulásnál ez a három tétel jelentette a bizonytalansági tényezőt, tekintve, hogy eddig még egyiket sem használtam. Ja, és a szárított paradicsomot is csak érintőlegesen... Így aztán már az elkészítés is a feszült várakozás jegyében zajlott.

Szóval: a bontott fácán pár órát megpihent egy könnyű, olajos szárnyaspácban, majd megforgattam némi lisztben és már mehetett is a felforrósított olajba, pirulni. 3-4 perc alatt mindkét oldala megbarnult, kezdődött a második fázis: csatlakozott hozzá a hagyma (1 fej, hosszában szeletelve!), a babérlevél (4 db), a rozmaring ( 1 szál), a borokabogyó (szárított 15 db) és a fekete áfonya (szárított, 15 dkg). Pár perc múlva követte a szárított paradicsom (6-8 db). Sütés közben legalébb 5 alkalommal öntöttem fel fehér borral (tokaji furmint), majd a végső fázisban megkapta a vargánya szeleteket is - ezek a nyári gyűjtésből kerültek elő, s jó húsz percet áztak. Fűszerezés a legvégén: só, fehérbors, szerecsendió. Köretként tepsisburgonya szolgált.

Értékelésem: az első készítésnek köszönhetően jelentős tartalékok maradtak, a sütési, főzési idők összehangolásával a végeredmény harmónikusabb lehet - de az étel így is megadta a különlegesség élményét, s fogyasztása közben minden falat felidézi az erdő vadságát.

Tanulságok: a száríott paradicsomot érdemes apróbb darabokra, kockákra vágni; borókából elég a 10 szem; a fácánmell könnyű étek.

... így készült a fácánpecseny vargányával - vaderdő stílusban.

6 megjegyzés:

Szilvásy Dénes írta...

Légy üdvözölve a gombafőzők között!
Gratulálok ételedhez, már csak egy fácánt kell beszereznem "és már rohanok is..." :-)
Legközelebb ne a fazékból küldj jelentést: szebb a tálaláskor készített fénykép.

Tendrei írta...

Köszönöm a meghívást és a szíves fogadtatást! Igyekszem időről időre pontosabb és szebb beszámolókkal jelentkezni!

lilapereszke írta...

Jól sikerült a beszámolód is, és tetszik, hogy értékelted is. Rendhagyó és őszinte. Gratulálok.

nagypapi írta...

Indulásnak nagyon is jó, kicsit sok a karakteres hozzávalókkal/fűszerekkel való tobzódás, de hát "de gustibus..." Nem tudom, a tepsis krumplit hogy készíted, de egy semleges krumplipüré jobban passzolna mellé.
A borókával bánj csínnyán, a 2 kg vadhúsból készült ételembe 4 szemet tettem, így diszkréten érződik. Bocs, hogy én kritikát merészelek írni, de ez is legalább annyira előrevisz.
Hajrá!

Tendrei írta...

Sőt, nem csak előre visz, de egyezik az én tapasztalatommal is! A borókából elég pár szem, ahogy írod, nem gondoltam volna... a tepsis krumpli pedig a "gyenge láncszem " volt, legközelebb biztosan pürével kell csinálni!

藍心湄Blue írta...

That's actually really cool!AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,做愛,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟