Fácán, borókabogyó, fekete áfonya...
... az indulásnál ez a három tétel jelentette a bizonytalansági tényezőt, tekintve, hogy eddig még egyiket sem használtam. Ja, és a szárított paradicsomot is csak érintőlegesen... Így aztán már az elkészítés is a feszült várakozás jegyében zajlott.
Szóval: a bontott fácán pár órát megpihent egy könnyű, olajos szárnyaspácban, majd megforgattam némi lisztben és már mehetett is a felforrósított olajba, pirulni. 3-4 perc alatt mindkét oldala megbarnult, kezdődött a második fázis: csatlakozott hozzá a hagyma (1 fej, hosszában szeletelve!), a babérlevél (4 db), a rozmaring ( 1 szál), a borokabogyó (szárított 15 db) és a fekete áfonya (szárított, 15 dkg). Pár perc múlva követte a szárított paradicsom (6-8 db). Sütés közben legalébb 5 alkalommal öntöttem fel fehér borral (tokaji furmint), majd a végső fázisban megkapta a vargánya szeleteket is - ezek a nyári gyűjtésből kerültek elő, s jó húsz percet áztak. Fűszerezés a legvégén: só, fehérbors, szerecsendió. Köretként tepsisburgonya szolgált.
... az indulásnál ez a három tétel jelentette a bizonytalansági tényezőt, tekintve, hogy eddig még egyiket sem használtam. Ja, és a szárított paradicsomot is csak érintőlegesen... Így aztán már az elkészítés is a feszült várakozás jegyében zajlott.
Szóval: a bontott fácán pár órát megpihent egy könnyű, olajos szárnyaspácban, majd megforgattam némi lisztben és már mehetett is a felforrósított olajba, pirulni. 3-4 perc alatt mindkét oldala megbarnult, kezdődött a második fázis: csatlakozott hozzá a hagyma (1 fej, hosszában szeletelve!), a babérlevél (4 db), a rozmaring ( 1 szál), a borokabogyó (szárított 15 db) és a fekete áfonya (szárított, 15 dkg). Pár perc múlva követte a szárított paradicsom (6-8 db). Sütés közben legalébb 5 alkalommal öntöttem fel fehér borral (tokaji furmint), majd a végső fázisban megkapta a vargánya szeleteket is - ezek a nyári gyűjtésből kerültek elő, s jó húsz percet áztak. Fűszerezés a legvégén: só, fehérbors, szerecsendió. Köretként tepsisburgonya szolgált.
Értékelésem: az első készítésnek köszönhetően jelentős tartalékok maradtak, a sütési, főzési idők összehangolásával a végeredmény harmónikusabb lehet - de az étel így is megadta a különlegesség élményét, s fogyasztása közben minden falat felidézi az erdő vadságát.
Tanulságok: a száríott paradicsomot érdemes apróbb darabokra, kockákra vágni; borókából elég a 10 szem; a fácánmell könnyű étek.
... így készült a fácánpecseny vargányával - vaderdő stílusban.
5 megjegyzés:
Légy üdvözölve a gombafőzők között!
Gratulálok ételedhez, már csak egy fácánt kell beszereznem "és már rohanok is..." :-)
Legközelebb ne a fazékból küldj jelentést: szebb a tálaláskor készített fénykép.
Köszönöm a meghívást és a szíves fogadtatást! Igyekszem időről időre pontosabb és szebb beszámolókkal jelentkezni!
Jól sikerült a beszámolód is, és tetszik, hogy értékelted is. Rendhagyó és őszinte. Gratulálok.
Indulásnak nagyon is jó, kicsit sok a karakteres hozzávalókkal/fűszerekkel való tobzódás, de hát "de gustibus..." Nem tudom, a tepsis krumplit hogy készíted, de egy semleges krumplipüré jobban passzolna mellé.
A borókával bánj csínnyán, a 2 kg vadhúsból készült ételembe 4 szemet tettem, így diszkréten érződik. Bocs, hogy én kritikát merészelek írni, de ez is legalább annyira előrevisz.
Hajrá!
Sőt, nem csak előre visz, de egyezik az én tapasztalatommal is! A borókából elég pár szem, ahogy írod, nem gondoltam volna... a tepsis krumpli pedig a "gyenge láncszem " volt, legközelebb biztosan pürével kell csinálni!
Megjegyzés küldése