vasárnap, április 04, 2010

Bárány, hús, vér, narancs





A tavasz, az újjászületés, a Húsvét.

Úgy érzem, ezeket a gondolatokat sikerült megvalósítanom ebben a receptben.
A bárány szimbóluma egyértelmű – ehhez különösen jól illik az első tavaszi gomba: a kucsmagomba. A vérnarancs szimbolikája teszi teljessé a képet.

Ugyanakkor az összes összetevő egyformán rusztikus hangulatú. A vérnarancs ráadásul összekapcsolja a fogást a Mediterránummal – a Húsvét eredi helyszínével.
Szerettem ezt a receptet végig gondolni – egyfajta felkészülés volt a Húsvétra.

Ami a technikai tényeket illeti: a bárány egy napig állt olívás - balzsam ecetes pácban, majd hat órán keresztül sült 85 fokon (fólia alatt), a legvégén 10 percig 120 fokon. A tálban (piros kalifornia paprika alapon) végig ott sült a friss kucsmagomba.


A végére elkészült a vérnarancs mártás.

Köretnek kissé darabos (rusztikus) burgonya püré került, kis zöldhagyma díszítéssel (bárha medvehagyma lehetett volna).

Különlegesen zamatos húsvéti étel készült , de a legfontosabb, hogy családom körében költhettem el – és most megoszthatom kedves barátaimmal.

3 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Várjuk a premiert, mint a moziban :-)
A vérnarancs és bárány, mint szimbolikus ötlet klassz!

Szilvásy Dénes írta...

Nagyon ennivaló ennivaló, kérjük mielőbb a technológiai utasítást. :-)

Próbálj "laposabb" perspektívából ételt fotózni, mert így olyan érzésünk támadt, hogy belebámultunk más tányérjába.

Tendrei írta...

Kedves lilapereszke!

Annyira jól esik, hogy megláttad ezt a szimbolikát, köszönöm!

Még soha nem voltak ugyanis étellel kapcsolatban ilyen meglátásaim, de most eleve így terveztem mindent - sokat gondolkodtam róla.

Részletek a leírásban - holnap felteszem!

Kedves Dénes!

Köszönöm az ötletet, a héten "szárazon" kísérletezem majd a beállításokkal, általában közvetlenül evés előtt megy a fotózás, némi türelmetlenséggel..., úgyhogy tényleg előre kell rá készülni.