szerda, augusztus 23, 2006

Gombatartósításaim


Fagyasztás

sok helyet igényel a fagyasztóban, de az így tartósított gombát lehet talán a legtöbbféleképp felhasználni.

Szárítás

A napos szeles idő pont kedvező is lett volna, én azonban fittyet hánytam erre, és végre kipróbáltam a még tavaly megvásárolt aszaló-szárító masinám. Lásd kép.

Hát nem győzött meg, ölég lassú és macerás. (mások tapasztalatára nagyon kíváncsi lennék). Továbbra is éljen a napenergia, majd szilvaaszalásra jó lesz a masina.

Végre kipróbáltam nagypapi gombasavanyú receptjét is, tényleg kiváló és gyors is.

Mindenféle fiatal gombából, akár keverve is elkészíthető (vargányák, tinóruk, gerebengomba, rizikék, lila pereszke, kései laska, kis kemény pöfetegek, káposztagomba, szürke tölcsér)

Az anyaghányadok 1 kg gombára vonatkoznak.

5 dl jóféle fehérborecet, 2 dl víz, 2 dl száraz fehérbor, 1-1 rozmaring és kakukkfű ág, 1 mk. egész bors, 1 tk. fehérmustár mag, 2 kis babérlevél, 2 gerezd fokhagyma félbevágva, (1 kis chilipaprika, aki pikánsabban szereti), só,

A hozzávalókból páclevet készítünk, és 15 percig főzzük. A gombát 8 percig sós vízben abáljuk, majd leszűrjük, leöblítjük, és további 5 percig főzzük a páclében. Üvegekbe tesszük, lapkával leszorítjuk, a forró páclével felöntjük, de csak a gomba 2/3-áig. A hiányzó részt finom olívaolajjal töltjük fel, hogy a gombákat jól ellepje. Lezárva hűvös helyen tároljuk. Kb. 2 hét után fogyasztható. Bontatlanul kb. 1 évig eláll.

Legvégül próbaképp csináltam néhány üveg szerb gombás zakuszkát is. A recepttel bajban voltam, mert ugyan a gombász körökben jól ismert „terítéken a gomba” című régi gombaszakácskönyv közöl egy receptet, de aki csak az alapján meg tudja csinálni, annak amúgy sincs szüksége receptre :O

Majd erről érdemes lenne egy hosszabbat is írni, de egyre rosszabb véleményem van a könyvről. Itt pl. felsorolja szükséges hozzávalóként, hogy 1 liter olaj (gondolom fáradt) de a leírásból nem derül ki, hogy hova és mikor. Oké amatőr vagyok. No de akkor is.

Azért nekem ízlik :), nem hiszem hogy néhány hétnél tovább lehet tárolgatni, dehát nem is érdemes.

Az előkészített gombákat sós, citromos vízben megfőzzük. Eközben az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk. A paprikát megdaráljuk, és egy lábosban elpárologtatjuk a levét és a hagymához tesszük. Ekkor adjuk hozzá gombát, paradicsom levet, olívaolajt, fűszereket (só, bors), 20 percig fözzük. Üvegekbe rakjuk, és 45 percig száraz gőzbe tesszük.

1 kg gomba, 1 kg vöröshagyma, 1 kg paradicsompaprika, 1 kg zöldpaprika, 1,5 deci paradicsomlé, só, bors.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jó a blog, ez a bejegyzés is, a savanyás képtől összecsordult a nyál a számban... A szárítót én úgy használom, hogy előtte pár órán át egy cserényen félig megszárítom az anyagot, így a szeletek nem ragadnak rá a szárító tálcáira. Zárt térben a tömény illat miatt nem nagyon használható, engem legalábbis otthon eltiltottak tőle :)
Az említett könyv receptjeit kicsit át kell alakítgatni normális viszonyokhoz, van benne sok jó tipp is...