péntek, március 30, 2007

Cseh kucsmagombás zsemlegombóc tejszínes mártással


Ma új gombászóhelyek felfedezése volt a napirenden. 9 óra gyaloglás után szép erdőt igen, de gombát nem sokat találtam a Budai hegyekben. Bánatomat főzésbe fojtottam:-))

Úgy látszik, ez a nap csak egy új receptet tartogatott számomra.


Hozzávalók:
40 dkg. cseh kucsmagomba
2 zsemle, 10 dkg. vaj,
3 tojás
2 dl tejszín
10 dkg. liszt,
Só, őrölt bors, vágott petrezselyemzöld, vöröshagyma (medvehagyma, ha van)

A zsemlét apró kockára vágom, tepsibe teszem, sütőben megpirítom, majd amikor szép világosbarna tálra teszem, ráöntök 5 dkg. olvasztott vajat.
A gombasüvegeket apróra vágott hagymával (ha van medvehagyma avval) 2.5 dkg. vajon ledinsztelem fedő alatt. Ízlés szerint fűszerem, sózom, borsozom. Fedő alatt forrástól számítva 10 percig főzöm a gombát , a fedő azért kell, hogy minél több lé megmaradjon. Ez a finom fűszeres, gombaízű lé lesz a mártás alapja. A leszűrt gombakalapokat hozzáöntöm a zsemlekockákhoz, megszórom 10 dkg. liszttel, ráütök két tojást, plusz egynek a fehérjét, a sárgáját a mártáshoz félreteszem. Jól összekeverem a masszát, megízlelem, és szükség szerint fűszerezem. A masszát negyed óráig pihentetem!
Közben felteszek egy jó nagy fazék vizet forrni. A masszából a negyedórai pihentetés után 10-12 gombócot formálok, lisztben meghempergetem, majd a felforrt sózott vízben fedő alatt lassan főzzük 10-15 percig (a gombóc nagyságától függően).
2.5 dkg vajjal két kanál liszttel világos rántást készítek. 2 dl. tejszínhez hozzákeverem a félretett tojássárgáját és a leszűrt gombalevet, majd a rántással felfőzöm, kis citromlével, sóval ízesítem.
A gombócokat és a mártást melegen tálalom.

2 megjegyzés:

István Bagi írta...

éhes vagyok!

Brünnhilde sziklája írta...

Szia, nagoyn örülök hogy rádbukkantam, én tegnap ezt főztem:
http://brunnhildekonyhaja.freeblog.hu/archives/2007/04/02/Csipos-savanyu_leves_5_fele_gombabol/