szerda, március 14, 2007

Rókagombás lasagne


A finomabbnál finomabb ételek receptjeit olvasgatva kedvet kaptam ahhoz, hogy megosszam veletek kedvenc gombás ételeim receptjeit. Elsőként a rókagombás lasagnére esett a választásom, amely az egész család kedvence. Az idei "Az év gombája" választást fölényesen a sárga rókagomba nyerte, így nem is választhattam mást. A 2006-os év nagyon gazdag rókagomba termést adott. Az Őrségben még decemberben is lehetett gyűjteni ezt az egyébként melegkedvelő fajt, de az ország más vidékein élő gombászok (jómagam is ebbe a kategóriába tartozom) mélyhűtője is rövid idő alatt megtelt a gyorsfagyasztva jól tárolható rókagombával.
Az olaszos ízek kedvelőinek különösen ajánlom ezt az ételt, hiszen gyorsan elkészíthető és nagyon ízletes:
Egy kevés vajat felolvasztok, adok hozzá egy kanál olivaolajat, majd 1 közepes szál póréhagymát aprítva, illetve 1 db közepes sárgarépát felkockázva. Dinsztelem a zöldségeket 5-10 percig. Ezután hozzáadom a 1/2 kg darált húst (nálunk a pulyka a menő, de lehet bármi más is) és addig kevergetem, amíg szépen kifehéredik. Ekkor hozzáadom a 25 dkg rókagombát, 2 gerezd felaprított fokhagymát, szurokfüvet (oregano) és bazsalikomot, felöntöm 1/2 dl vízzel - ezt próbáltam jóféle száraz fehér borral is helyettesíteni, nem lett rosszabb :) - majd kb. fél órán át főzöm (amennyiben teljesen elfőné a levét, akkor kevés vízzel kell rásegíteni). Ha eddig eljutottunk, akkor az egészhez adjunk 1 pici doboz sűrített paradicsomot és egy hámozott (egész) paradicsom konzervet, illetve egy petrelyelyem zöldjét felaprítva. Az egészet jól összerottyantjuk, egy sűrű szósz lesz az eredmény. Ezalatt, de inkább ezután készítünk egy besamel mártást a hagyományos módon: 6 dkg felolvasztott vajhoz lassan hozzáadunk 4 dkg lisztet, majd további 1 percig kevergetjük. Lehúzzuk a tűzről, majd apránként felengedjük 1/2 l tejjel. Ezután a tűzre visszatéve kevergetés mellett felforraljuk és közben fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. Amíg a mártás még meleg jöhet is a lasagne összerakása: egy kivajazott (közepes méretű) tűzálló tálat kibélelünk lasagne tésztával (a készen kapható változatok tökéletesek, ügyesebbek maguk is elkészíthetik), rakunk rá egy réteg szószt, majd egy réteg besamel-mártást, rárakjuk a következő réteg tésztát és így tovább, amíg az utolsó, általában ötödik tésztához nem érünk, melynek a tetejére frissen reszelt sajt kerül. Ez lehet sokféle sajt, mi leginkább eredeti trappistát használunk frissen reszelt parmezánnal megbolondítva. (Ez utóbbi mehet tálaláskor is... Vigyázat, a szárított parmezánoktól óvakodjunk, az még véletlenül sem hasonlít frissen reszelt névrokonára). 20-30 perc alatt elkészül, kockákra vágva tálaljuk, jól díszíthető és az illata... Véletlenül ma is ezt főztem.

Hozzávalók 4 személyre:

szósz:
  • 1 db közepes sárgarépa
  • 1 szál közepes póréhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/2 kg darált hús
  • 25 dkg rókagomba
  • 1 sűrített paradicsom konzerv
  • 1 hámozott paradicsom konzerv
  • só, bors, fokhagyma, szurokfű, bazsalikom, petrezselyem zöldje

besamel mártás:

  • 6 dkg vaj
  • 4 dkg finom liszt
  • 1/2 l tej
  • só, bors, 1/2 teáskanál szerecsendió

1 csomag lasagne tészta (nagyobb üzletekben kapható, nem mirelit)

25 dkg sajt

3 megjegyzés:

admin írta...

Real Nice Blog, I love it, You have my appreciation for doing such a nice job.

István Bagi írta...

hurrá!!! akkor most már felpörgünk! én is készitek valamit a hosszú hétvégén :)

Zsuzsa írta...

Jó kezdet, csak bíztatni tudlak, hogy folytasd a sorozatot! :)