szombat, június 09, 2007

Rókagombás natúr csirkemell gyümölcs társaságban


A múltkor Nagypapi gombás omlettjének töltelékét elemeztem képről, benne gyümölcs darabkákat véltem felfedezni. Kérdésemre a tőle megszokott iróniával azt válaszolta, hogy amit banánkarikának néztem az a galambgomba felkarikázott tönkje, s amit őszibaracknak, az pedig a nemezes tinóru valójában. Már alig vártam, hogy találjak egy kis rókagombát és kipróbáljam, örülne-e a rókagomba (kajszi illatával) egy gyümölcs társaságának lábasomban. A gondolatot mára megelevenedett. A csütörtöki mátrai kirándulásunkon meglett a rókagomba (immár kellő mennyisége), tegnap vettem két szem kemény őszibarackot és meggyet a piacon. A főpróbára meghívott vendégek, illedelmesen mind megették, (felfalták) az adagjukat, újra, újra felkiáltások kíséretében.
A csirkemell filét kiklopfolom, fűszerezés után lisztbe forgatom, majd olajban mindkét oldalát átsütöm. Tűzálló tál aljára teszek 3 hússzeletet, vékonyan megszórom reszelt trappista sajttal, ráteszem a kicsit megsózott rókagomba szeleteket (erdélyi hagyomány szerint nem vágva, 2-4 darabban hosszában széttépkedve), majd ráteszem a meghámozott barack cikkelyeket. Hússzeletek, megint sajt, gomba, barack, mindez két rétegben, végül kimagozott meggyszemek, hogy adjunk a pompára is.
Sütőbe tettem, fél órát sütöttem, megvárva, hogy a sajt a tetején megpiruljon. Rizzsel tálaltam.

5 megjegyzés:

István Bagi írta...

nem akar valaki velem szarvasgombat roka es/vagy varganyara cserelni? :)

nagypapi írta...

A francba, későn olvastam...:((

lilapereszke írta...

Milyenek a cserearányok?
Súlyra, darabra? :-)))

lilapereszke írta...

Még nem találták ki azt a szarvasgombát, amely cserealapot képezne egy hamvas rókagombával :-))
Pénteken délután, ha minden igaz, Riffentyűvel megyünk a Börzsönybe, és ha találunk, csak úgy grátisz adok neked, ha gondolod. (Elérhetőséget kérnék a lilapereszke@citromail.hu ra.

István Bagi írta...

ok köszi irok levelet