vasárnap, október 21, 2007

Egy nem közönséges gombás gombóc


Szysssztől kaptam a minap a receptet:

"60 dkg karalábét kockára vágva puhára párolsz, csipet sóval és borssal szórod meg, összetöröd. Mikor kissé kihűlt adsz hozzá 30 dkg lisztet, 3 tojást - tésztát gyúrsz belőle.
2 nagy hagymán megpárolsz 30 dkg gombát + só, bors (de szerintem petrezselyem is) zsírjára sütöd. Ledarálod, vagy aprítóban péppé zúzod, összekevered 1 tojássárgával és 2 ek tejföllel.
A tésztát kinyújtod, 8 négyzetté vágod, mindegyik közepére teszel gombapépet és jó nagy gombóccá formázod. Lobogó forró vízben 15 percig főzöd. Fehérborssal elkevert reszelt sajtba forgatva tálalod. /Frank Júlia/ Nem kipróbált recept, de nagyon kedvemre való. :-))"

Eddig az elmélet és most a gyakorlat:
Vettem két új karalábét, főztem héjában 4 szem krumplit, igaz nem írta a recept, de a tudatalattim dolgozott és hozzáolvastam. (Gombóc krumpli nélkül, fel sem tűnt, de a végeredményen nem rontott). A tojást is csak kettőt, egy egészet és egynek a fehérjét adtam hozzá, a második sárgája ment a töltelékbe.
A tészta a karalábétól különleges ízű, kellemesen könnyű lett.

A töltelék vegyes (lila pereszke, ráncos fenyőgomba, rókagomba, tölgyfa érdestinóru keverékéből készült.)

Főzni tudó férfiak ne kíméljenek!!! Kösszysssz :-))

2 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Hú, ez nagyon jó lehet! Karalábé gombóc! végre kis hazánkban is kezdik több féle képpen felhasználni a zöldségeket!

Unknown írta...

Kipróbálhatnád krumpli nélkül ís, hátha úgy is működik. Én sajnos nem szoktam tésztákat gyurmázni...Márcsak azt kell otthon megtanulnom-meg a vasalást... :))