hétfő, április 28, 2008

Hamis pacal

Természetesen ízletes kucsmagombából.
A dolog paradox, mert hamisnak azt szoktuk nevezni, ami olcsóbb, mint az eredeti; annak idején a II. világháború után a gesztenyepürét "vizezték" babbal, aztán jött egy időszak, amikor a bab két-háromszor annyiba került, és senkinek eszébe nem jutott volna csődbe vinni a cégét ilyen módon. (szeptember végén, október elején a netgombász talik kiváló alkalmat biztosítanak az éves gesztenyeszükséglet beszerzésére) Ezért a pacal hamissága is ilyenformán stimmel csak, kilója 800 magyar forint, míg a kucsmagomba alsó hangon is 4000. Ennyiért libamájat kapsz (szépet!) a Lehelen. Abból persze nem lehet pacalt főzni.
Kanálnyi libazsíron kisfejnyi hagyma fonnyad, mielőtt sárgulni kezdene, löttyintésnyi száraz fehérborral elejét vesszük a bajnak. Felét elpárologtatjuk, majd mehet bele a hosszában nagyobb csíkokra metélt kucsma-pacal. Kucsmagomba-fanok lehet, hogy ezért megköveznek, de azt vettem észre, hogy ennek a fajnak az ízei hosszabb idejű főzés során bontakoznak ki igazán, ezért ne sajnáljuk az energiát, jó 20-30 percig pároljuk fedő alatt, természetesen sózzuk, én a borsot elhagytam, ellenben került bele két aprított zellerlevél, és kevés friss kakukkfű. Pirospaprikát zsírjára sülés előtt kapott, majd egy szem kockázott paradicsom, és egy fél, csíkokra vágott zöldpaprika került még hozzá. Végén kevés tejföllel lágyítsuk a színeket, és örüljünk, hogy új élménnyel lettünk gazdagabbak.
Pirospaprika nélkül, reszelt sajttal összefogva akár omlettbe töltve is el tudom képzelni, ilyenkor a tejfölt elhagyhatjuk.

8 megjegyzés:

Unknown írta...

A 30 perc párolással teljesen egyetértek, hagyja magát főzni. A tűzön még a morzsalékonysága is rögtön elmúlik. A z.paprikát én újabban mindig a hagymával együtt pirítom.

nagypapi írta...

A paprikánál nem szeretem,ha a héja önálló életet él.

Unknown írta...

Majdnem olyan apróra vágom, mint a hagymát. Lecsónál meg a hamarjában utánaküldött paradicsommal (sav) akadályozom meg , hogy leváljon a héj, meg hogy túlpuhuljon. Amikor meglátom az elsőt, hogy le akar jönni, akkor kész.

nagypapi írta...

Annál viszont jobban szeretem a zöldpaprikát, hogy csak az ízét érezzem az ételben. (Anyám mindig tett a tavaszi zöldborsólevesbe egy csumát, ma is így készítem, próbáld ki!)Húslevesbe meg egyenesen kötelező.

Unknown írta...

Ó,csumát én is használok, csak nagyon résen kell lennem, nehogy találkozzanak vele. Mindenfélébe jó, csak nagyon kell rejtegetnem még a fagyasztóban is. :(

Névtelen írta...

Kipróbáltam, apró módosításokkal: száraz vörösborral locsoltam, és paradicsom és zeller mellett kis majorannát szórtam bele, 30 perc párolással. Finom lett. (schteca)

lilapereszke írta...

Ez egy kucsmagomba remekmű!!
Mivel ettétek (az evőeszközön kívül:-) kenyérrel?

nagypapi írta...

:))
Sk. házi kenyérrel(áldassék TTamás neve)
Másnap, mivel a fele megmaradt,újkrumpliból készült, hosszú lére eresztett paprikáskrumplihoz kevertem. Így is finom volt.