Már többször készítettem, többféle töltelékkel, (hús, máj zöldség) ezt a könnyed ételt. Most, a gombaszezon elején ez a változat szinte kötelező.
Egy kisebb kelkáposztát (60-80 dkg-os) négyfelé vágunk. Sütőben, pici víz hozzáadásával, lefedve félpuhára pároltam. Sóval, majoránnával ízesítettem.
Közben a gombát apróra vágtam (róka vagy valami ilyesmi:-)) fele vaj, fele olajon, apróra vágott zöldhagymával, sóval, borssal megszórva zsírjára sütöttem.
Besamell mártást készítettem, fehér borssal, szerecsendióval ízesítettem, majd ketté osztottam. Az egyik felébe belekevertem egy tojás sárgáját.
A másik feléhez 2-3 (sötét zöld) külső levelet, nagyon apróra vágva, megpárolva adtam hozzá.
A megpárolt hajócskák torzsáját kivágtam, és még melegen a levelek közé simítottam a gombaragut.
Tűzálló tálra téve a hajócskákat leöntöttem a tojásos mártással, vajon lepirított kucsmagomba karikákat, mint ablakokat ragasztottam az oldalára, és visszanyomtam a sütőbe, hogy összesüljenek az ízek.
A zöld levelekkel dúsított mártással, (ami a tengert szimbolizálta volna), valamint az eközben elkészült zöldséges rízzsel tálaltam.
(Mivel tálaláskor a hajócskák szétcsúsztak, nem látszik jól a hajóforma.)
A zászlós hajón vargánya szeletből készült zászló is lengedezett :-))
Egy kisebb kelkáposztát (60-80 dkg-os) négyfelé vágunk. Sütőben, pici víz hozzáadásával, lefedve félpuhára pároltam. Sóval, majoránnával ízesítettem.
Közben a gombát apróra vágtam (róka vagy valami ilyesmi:-)) fele vaj, fele olajon, apróra vágott zöldhagymával, sóval, borssal megszórva zsírjára sütöttem.
Besamell mártást készítettem, fehér borssal, szerecsendióval ízesítettem, majd ketté osztottam. Az egyik felébe belekevertem egy tojás sárgáját.
A másik feléhez 2-3 (sötét zöld) külső levelet, nagyon apróra vágva, megpárolva adtam hozzá.
A megpárolt hajócskák torzsáját kivágtam, és még melegen a levelek közé simítottam a gombaragut.
Tűzálló tálra téve a hajócskákat leöntöttem a tojásos mártással, vajon lepirított kucsmagomba karikákat, mint ablakokat ragasztottam az oldalára, és visszanyomtam a sütőbe, hogy összesüljenek az ízek.
A zöld levelekkel dúsított mártással, (ami a tengert szimbolizálta volna), valamint az eközben elkészült zöldséges rízzsel tálaltam.
(Mivel tálaláskor a hajócskák szétcsúsztak, nem látszik jól a hajóforma.)
A zászlós hajón vargánya szeletből készült zászló is lengedezett :-))
10 megjegyzés:
Azért ez sem tökfőzelék kategória. Az a zászlócska úgy néz ki, mint a gombakapitány száradó pólója :)
NP!
Tuttam, hogy mindig számíthatok Rád - ha legalább egy kedves megjegyzés erejéig is. :-))
A dicséret a sorok közt olvasható :)
A káposztahajód impresszionista mű, nekem ez jutott róla eszembe. Gondolhattam volna azt is, hogy a töltelék csak azért került bele, mert a káposzta léket kapott..:))
Mondjuk viharosabb tengerekre nem merészkednék a hajóval, márpedig a káposzta-gomb kombináció viharos szeleket tud eredményezni.
na persze hogy nem gomb hanem gomba
NP!
A sorok között kénytelenek vagyunk olvasni, ha különbözni szeretnénk a csak jelszavakat ordibálni képes emberkéktől.
Uristen! Impresszionisták és én!?:)Nagy kedvenc, mint olyan, s a kor, is, melyben született és kiteljesedett.
Impressziód találó, de a "trikó" formája legalább mutatja, hogy a kapitánynak volt némi "tekintélye"
Kösz
Hehe:)) Igenis: FINOMNAK néz ki! Különben hogy kell kelkáposztát félpuhára (!) párolni? Nekem még mindig egy pillanat alatt szétesősre sikeredett...
Próbáld fele idig párolni! NP!A tökfőzeléket nem ér leszólni. Királyi, mint a spenót, ha valaki érti a módját. A hajó meg úgy jó ahogy van. A kaja nem mindig sikerül esztétikailag tökéletesre (mint pl az én ételfotóim), a lényeg az üres tányér, az étkezés után. Bátyám rühelli a dícséretet mindenkitől, ha a tányéron ott virít a fogás fele, amikor leszedik.
Riffentyű! Ismerned kell a sütődet és egy hústűt beleszúrva pontosan érzékelheted étked pillanatnyi állapotát. Mértékeket ne kérj tőlem, mert sok éve már az "amennyi köll-ameddig köll" módszer ádozatává váltam.
Liscsim! Tökéletesen igazad van: Az ember az alkotás gyönyörűségéért áll a tűzhely mellé, miközben igyekszik megosztani örömét azokkal, akik rézsesülhettek ételének kóstolásában.
liscsim: egyáltalán nem szóltam le a tökfőzeléket(imádom én is), csak ugyanaznap LP a vargányafőzelék commentjeként újságolta, hogy náluk ez volt ebédre. A zászló pedig dícséret volt. :))
Megjegyzés küldése