Megfázásból eredő, soron kívüli gombászat eredményeként újból megemelkedett a lakásban az egy négyzetméterre jutó vargányák száma, ez azonnali tékozló főzésekhez vezetett.
Elsőre vargánya és királytinóru készült őszibarackkal Kalla Kálmán módján;
másodiknak Gödöllői töltött (vargánya, zöldborsó, szárnyasmáj) csirkecomb - hommage á liscsim;
harmadjára üsmét vargánya, vajon friss paradicsommal összepirítva, szélesmetéltre halmozva és bőven parmezánnal megszórva.
18 megjegyzés:
NP! A vargányák számának növekedésével a soraid száma csökkenő tendenciát mutat. Szörnyű helyzetedet olvasván (betegen is vargánya hegyekkel birkózni)a szívem majd meghasadt.
Vígaszt, már csak a lakomáid elfogyasztásának körülményeiről írt hosszabb tudosítás tudott volna nyújtani. Hiányolom :-)))
Az étkek gyönyörűek. Liscsim mester szobra lassan felépül :-))
Köszönöm, de a beteg nem én voltam. :))
Mit írhatnék? Konyhaasztalnál ettük, volt szalvéta is, kint jó meleg, bent meg hűvös Pinot blanc. Sajna még csak ilyen km. őszibarack van, de a három íz (vaj-gomba-gyümölcs)nagyon passzol.
Az idol addig áll, amíg táplálják azok lelkesedését, akik hátulról támasztják...:)) Már csak ilyen gyarlók vagyunk.
Régen el nem tudtam volna képzelni a gyümölcsös ízeket nem deszert jellegű fogásokban, manapság egyre inkább barátkozom vele, és ez a recept (ezek a receptek) elkészítésért kiált(anak), csak a hétvégén sikerüljön vargányát kerítenem :)
Sajnálom, hogy ifjú koromból (28-at töltöttem májusban), és pesti lakásgyerek múltamból fakadóan, még csak mostanság tudom felfedezni ezeket a csodákat, mint gombázás, és erdei gombás étkek elkészítése.
A jót soha nem késő megtanulni/megszeretni.
Anyám már 50 éve gyümölcskompótokat adott a sült/rántott húsok mellé, állítólag sváb szokás, szóval a svábok okos emberek...:))
Ez tiszta, nem is a létjogosultságát kérdőjeleztem meg a gyümölcsös ételeknek, csak sokáig szokásaim rabja voltam. (bár az elsőre furcsa ízkombinációk nem állnak távol tőlem, némi fagylaltal való csábítás hatására általános iskolai ofőm pártját fogva megkóstoltam a túrós csuszát pörccel és cukorral, és azóta is úgy eszem :P)
Semmi kivetnivalót nem látok a csuszaevési "ízlésficamodban", én a káposztáscvekedlivel vagyok így, bors+porcukor :))
Ez utóbbi két összeállítás azért már kissé perverz. :)
Hajaj...
A többiről még nem is tudsz! :)
A szemesbabfőzeléket pl. ecettel-cukorral szeretem. És sok-sok rostélyoshagymával!
A gyümölcsszószok főtt húsok mellé, a kompótok, befőttek sültekkel teljesen természetes volt (és van) Az atyám emlegette a lekváros csirkét, mint elrettentő ételt. (igaz,a "szárnyasvadakat" sem kedvelte).
A képek láttán aggódom: ebben a varágánya bőségben (nálad) mi lesz,ha eccercsak rá se bírsz majd nézni az ilyen kajákra. Akkor jönnek a zöldfőzelékek, meg a mákostészta? :-)))
Nagypapi:
Lehet hogy mi rokonok vagyunk???
Én azt szeretem, ha kissé csípős a borstól (sokan már rá se mernek nézni annyira megborsozom) és közben selymesen édes a cukortól (bár én a kristálycukrot preferálom, úgy is megolvad, de a procukorral nem vagyok kibékülve)
A babfőzi is savanykásan édeskésen is kitűnő egészen más mint a "hagyományos", bár lyoni hagymával még nem próbáltam. Ajánlhatom mindenki figyelmébe a nem annyira kificamodott ízű, de kissé fura látványú csavart: Végy bármiféle eléggé forró levest (legyen akár tárkonyos ragu, vagy egy sima húsleves gazdagon, avagy zöldéglé)és hitsd meg egy jó maréknyi reszeltsajttal. Ha elég forró a leves, akkor el tudod keverni. A végeredmény egy furcsa állagú, ámde annál finomabb, teljesen eltrő ízű leves lesz, nyúlós sajt-massza darabokkal. Feledhetetlen. Ez a módszer akkoriban kísérleteződött ki, mikor hirtelen levesvágyból adódóan zacskóslevesből próbáltunk valami tuningolt fogyasztható dolgot összehozni. (egyéb kísérleteket nem közlök a köznyugalom megóvása végett :P)
A tuningos zacskós levessel elérkeztünk a csúcsra! Nem szégyen, mindőnkkel megesett már. Kivéve LP-t.
Állítólag Maggi gomba-krémleves porból kiváló gombamártást lehet készíteni...:))
Kiválót biztosan nem, legfeljebb fogyaszthatót. Nekem nem voltak túlzott előítéleteim az ilyen holmikkal szemben, de egyszer csak hirtelen megutáltam. Pontosan emlékszem az esetre. Agyon vegetázott szegfűgomba paprikást kaptam viszonzásul a gomba szállítmányért.
Éhes voltam ,megettem. Azóta leszámoltam ezekkel a "cuccokkal".
jujjj.
Liscsim! Tartozom egy vallomással.
Már megkóstoltam a zacskós port, de csak a kényszer vitt rá. 3 napos gombászkirándulás, eső, hideg, átázott ruhák, mindegy, hogy mi, csak meleg legyen.:-)))
Léteznek más kompromisszumos megoldások is...:)
A krémleves porok jótékony hatásáról olvastam régebben. Mostanában dobtam ki 2 ilyen stanyeclit. Vannak jobb megoldások? Pl: bóti csiperke :))
Persze te ezt nem értheted, mert mostanában "valami" semmiízű vargányákat gyüjtögetsz - már-már megszállottan. :-)))))
Na, a legjobb instant gombamártás a mindig kéznél lévő ilyen-olyan gombapor, burgonyakeményítő, és csont/húsleves összeszerkesztéséből pillanatok alatt megvan.
Megjegyzés küldése