vasárnap, június 15, 2008

Nyúl&róka No. 1.


Elkészült a rendezői változat, persze nekem könnyű dolgom volt; egyrészt nem virtuális alapanyagból kellett dolgoznom, másrészt tudtam, mit akarok.
A nyúlcombot vékony pengéjű késsel több helyen felszúrtam, és a vékony hasábokra vágott házi nyers sonkával megtűzdeltem, besóztam. 5 deka vajon, serpenyőben közepes tűzön a combok mindkét oldalát megpirítottam, kevés fehérbort aláöntve fedő alatt félpuhára pároltam. Ekkor került mellé a rókagomba, bébivargánya egészben, friss kakukkfű, és - hirtelen ötlettől vezérelve - Szömi készülő máglyarakásából elcsent pár gerezd szeletekre vágott savanykás alma. A combok a gomba keletkezett nedveiben párolódtak tovább, illetve a gombák a vajas nyúlpecsenye levében, allé retour.
Mikor minden megpuhult, a szaftot felengedtem 1 dl tejszínnel, és fedő nélkül még egy ideig rotyogtattam, míg kellően sűrű nem lett. Tálalása friss paradicsommal és olajbogyóval kevert szélesmetélttel, amire galád módon még locsoltam kevés szarvasgombás olívaolajat, hát nem vesztek össze. A reszelt parmezánt fotózás után szórtam csak rá. A róka eleve roppanós, de az egészben hagyott vargányák is azok maradtak, aki még nem készítette így, nem is tudja, mennyi zamat lakozik benne. Elsőre talán meghökkentő az anyagok házasítása, de az összhatás (nekünk) nagyon tetszett.

4 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Izgatottan várom a 2. részt. Ezek szerint a nyúlnak nem csak combja van... Nehezményezem, hogy a roppanós bébivargányák, nem szerepelnek a címlapon, pedig az ilyen tehetséges statiszták többet érdemelnének :-))))

nagypapi írta...

Sajnos csak combja van/volt, a gerincet könnyelműen megettük előzőleg.
A folytatást tőletek várom!

Shroomer írta...

Fúúú, nagyon belejöttél, az alapanyagos fotó is extrém profi, szerintem pályát tévesztettél...

riffentyu írta...

hmm, nyulam van a fagyasztóban, olajbogyó is meg friss bazsalikom. Szégyen-gyalázat: momentán gombám nincs.
Gyönyörűek a képek. Grat!