kedd, július 08, 2008

3. A vegetárius róka.

Az Őrségben sok minden megtörténhet, még az is, hogy déli harangszókor vargányát talál az ember. Hála Schengennek, nyugodtan lehet parkolni a néptelen határátkelő oldalában. Vele szemben, a nem túl ígéretes, mohamentes bükkösben jön a meglepetés: bébi róka, és nagyobbacska ízletes vargányák. A reggeli rókázás melléktermékeként egy doboz áfonya már lapul a kosárban, de valami még hiányzik a jól megérdemelt "gombaszedő ebédjéhez".
Irány Magyarszombatfa, ott is Búzás Attila manufaktúrája. Messzeföldön híres, teljes joggal, ilyen kézműves kecskesajtokat ma alighanem csak ő készít ebben az országban, Kalla Kálmán is (van, aki e nevet nem ismeri?) sűrűn megfordul itt. Kiválasztunk a kevésbé érett típusból három gúlát, de Mária halkan, szinte szégyenkezve közli még, hogy akad egy darab diós tehénsajt is. Ismervén a sümegprágai Tehénlepény kvalitásait, haladéktalanul magunkhoz vesszük azt is, aztán irány haza.
Ebédre rostonsült vargánya áfonyás rókaraguval, ez utóbbit érdemes kicsit körüljárni.
2 dl száraz fehérbort 5 dkg vajjal felmelegítünk, hozzáadjuk a rókagombát, és nyílt tűzön felére beforraljuk a levet. Ez idő alatt a gomba "à point" megpuhul. Só, kevés fehérbors, friss kakukkfű, 1 dl tejszín, és egy marék kékáfonya a következő résztvevők, és ha a mártásunk már kellő sűrűségű, belemorzsolunk egy kevés diós, tizennyolc hónapig érlelt tehénsajtot, és még 2 percig tartjuk a tűzön, hogy a sajt felolvadjon.
Friss kakukkfűvel és olívával megszórt paradicsom gerezdekkel tálaljuk, kevés félretett áfonyával díszíthetjük. Ehhez szerintem csak kenyér való, meg persze egy pohár bor, lehetőleg az a fajta, amit a főzéshez használtunk.

6 megjegyzés:

Zsuzsa írta...

Hát ez már hedonizmus.

riffentyu írta...

ja, 18 hónapos. !! Annyi időm nincs:)))

ez olyan, mint az agresszív kismalac a kútban.
(Jön a nyuszi: - várjál, hozok egy kötelet és kihúzlak!
- Nem várok!!!!)

Szilvásy Dénes írta...

Eredményhirdetés: mellbedobással győz NP - merthogy bennem is érett ilyen gondolat. No nem baj, mert ilyen előadást nehéz lenne űberelni.
Nem ijesztgetésképpen: előkészületben a 4. is.

Birsinator írta...

Apró technikai kérdés:
A vargányák elkészítése előtt a termőréteget illik eltávolítani? Mert ezeken a képeken nem látom a csöves részt...
Érdemes lenne, egy hogyan kezdjünk neki a gomba feldolgozásának című bejegyzést készíteni, már csak az olyan kezdők számára is mint saját magam :)

nagypapi írta...

Riff, nem neked kell érlelni, megteszi ezt helyetted a sajtmester, te már így kapod.

birsinator: ha a roston sültre gondolsz, azokon rajta van a tráma, csak olyan zsengék voltak, hogy alig látható. Az idősebb példányokról szárítás előtt el szoktam távolítani.

lilapereszke írta...

Remekül sikerült ez a 3. mese-eledel is. Eszembe jutott róla a klasszikus Mátyás királyos. Átdolgozott címe: a Rókafogta áfonya, jaj dehogy: áfonyafogta róka :-)))
A csuka meg majd következik....