szerda, július 23, 2008

Szegfű a tortában (Liscsimnek ajánlva)

Kedves barátunk Liscsim meglepett minket szépséges szegfűgombákkal.
Halasztást nem tűrve, forró nyomon indultunk el, tésztába zárva letartóztattuk majdnem az egész csapatot, de félretettünk egy jó leveskére valót.

Három szál újhagymát, többszínű paprikát, vajon ledinszteltünk, hozzáadtuk a darabokra tépett szegfűgombát, egy kisebb paradicsom, só, bors, petrezselyem hozzáadásával puhára pároltuk, - félretettük. Kihülés után hozzákevertünk 2 tojást és 10 dkg. reszeltsajtot. Egy jó szál sárgarépát kicsiny hasábokra vágva, vajon félig megpároltunk.
Zsíros, kelt tésztát gyúrtunk 40 dkg. liszt, 1 dl tejfel, langyos tejben megfuttatott 1.5 dkg. élesztő, 10-12 dkg. zsiradék, pici só segedelmével. 2/3-1/3 arányban szétválasztottuk, megkelesztettük.

A tészta nagyobbik darabját kizsírozott tortaformába simítottuk, úgy, hogy pereme is legyen.
Megszórtuk halványan zsemlemorzsával. Beborítottuk sonka szeletkékkel, ráhalmoztuk a gombaragu felét, majd a sárgarépát osztottuk el rajta arányosan. Ismét gombaragu következett, végül újabb sonkaszelet sor. A kisebbik tésztadarabbal befedtük, a széleket vízzel megkentük, és jól összenyomkodtuk. A tetejét sugár irányban behasogattuk.
Halványpirosra sütöttük, a sütés befejezése előtt vízzel megkenegettük, hogy rusztikus megjelenést kapjon. Szegfűvel ! :-)) és vajon párolt szegfűgomba kalapokkal díszítettük-
Saláta levélen kovászolt cukkinit és uborkát, valamint zöldhagyma zöldjét kínáltuk kertész saláta öntettel leöntve mellé.

Mire elkészült, este 9-kor már csak kóstolót engedhettünk meg magunknak :-)
De holnap fejedelmi ebédünk lesz, szegfűgombás leves, vajas galuskával és tortánk lelkifurdalás nélküli bepakolásával.
Ajánlók: lilapereszke és szysssz.

9 megjegyzés:

Szilvásy Dénes írta...

A tésztából kimaradt 10-12 dkg zsiradék. Bocs!

Unknown írta...

Ez dicséretes, hogy nem sokat tanakodtatok a megoldáson. Talán segített a könyv is. :)

nagypapi írta...

Jah, akiknek ilyen nagybácsija van....:))
Nekünk szegény földi halandóknak vasárnap magunk kellett leszedni azt a 4 kg szegfűgombát, utána két napig nem éreztem a lovaglóizmaimat..
Ám a recept jól hangzik, a zsírt duplán kell venni, mert a receptben már írtál 10-12 dkg-t?

Szilvásy Dénes írta...

A szegfű csak ilyen: csapatostól rohanak feléd a mezőn... a kosár meg iszonyú lassan telik. :))) sűrűn kell hajladozni guggolni. Óh mint sajnálunk.:))
Renegát lettél? Semmi vargánya, semmi róka? :)
Mikor a megjegyzést tettem, még nem volt a zsír a receptben. Oda csak a jegyzetet nem olvasók miatt került be.
Az étel valóban finom és mutatós, többféle töltelékkel készítettük már el.

lilapereszke írta...

Nagypapi!
A receptbe utólag belejavítottam, arra gondolván, nem mindenki olvassa a commentet, vagyis nem kell duplán a zsiradék. A megjegyzés törlését még nem tudom, hogyan kell :-(((
A lovaglóízmaid lázát feledteti a gomba fenséges íze, remélem legalább a szemünket legeltethetjük a következő szegfűs recepteden itt a közös gombán :-)))

Liscsim!
A levesről még muszáj egy kicsit áradozni, szerintem nincs párja a szegfűgomba levesnek, legjobb a gombaleves műfajban.

Unknown írta...

Tényleg nincs párja, de ma lehet, hogy mégis vargányaleves lesz ebédre. :)) A recetet most lopom valahonnan. Úgy emlékszem olvastam már érdekes vargányaleveseket.

riffentyu írta...

Ha sikerül, a "lopott" recit szívesen olvasnám. Magamban összehoztam a minap egy szegfű+vargánya levest, baromi csípősre sikerült, de igen fincsi mégis.
Az a torta..hmmm, jól néz ki:)))

Névtelen írta...

Nagypapi rossz a technikád, mert ahol négy kiló szegfűgombát lehet szedni, ott egyáltalán nem kell felegyenesedni, csak mellétérdelni, és végigtérdegelni a mezőt. A sportboltokban kiváló térdvédők kaphatók.

Unknown írta...

Nem beszélve az én melléfekvős, kúszó-mászó technikámról! :)