Halasztást nem tűrve, forró nyomon indultunk el, tésztába zárva letartóztattuk majdnem az egész csapatot, de félretettünk egy jó leveskére valót.
Három szál újhagymát, többszínű paprikát, vajon ledinszteltünk, hozzáadtuk a darabokra tépett szegfűgombát, egy kisebb paradicsom, só, bors, petrezselyem hozzáadásával puhára pároltuk, - félretettük. Kihülés után hozzákevertünk 2 tojást és 10 dkg. reszeltsajtot. Egy jó szál sárgarépát kicsiny hasábokra vágva, vajon félig megpároltunk.
Zsíros, kelt tésztát gyúrtunk 40 dkg. liszt, 1 dl tejfel, langyos tejben megfuttatott 1.5 dkg. élesztő, 10-12 dkg. zsiradék, pici só segedelmével. 2/3-1/3 arányban szétválasztottuk, megkelesztettük.
A tészta nagyobbik darabját kizsírozott tortaformába simítottuk, úgy, hogy pereme is legyen.
Megszórtuk halványan zsemlemorzsával. Beborítottuk sonka szeletkékkel, ráhalmoztuk a gombaragu felét, majd a sárgarépát osztottuk el rajta arányosan. Ismét gombaragu következett, végül újabb sonkaszelet sor. A kisebbik tésztadarabbal befedtük, a széleket vízzel megkentük, és jól összenyomkodtuk. A tetejét sugár irányban behasogattuk.
Halványpirosra sütöttük, a sütés befejezése előtt vízzel megkenegettük, hogy rusztikus megjelenést kapjon. Szegfűvel ! :-)) és vajon párolt szegfűgomba kalapokkal díszítettük-
Saláta levélen kovászolt cukkinit és uborkát, valamint zöldhagyma zöldjét kínáltuk kertész saláta öntettel leöntve mellé.
Mire elkészült, este 9-kor már csak kóstolót engedhettünk meg magunknak :-)
De holnap fejedelmi ebédünk lesz, szegfűgombás leves, vajas galuskával és tortánk lelkifurdalás nélküli bepakolásával.
Ajánlók: lilapereszke és szysssz.
9 megjegyzés:
A tésztából kimaradt 10-12 dkg zsiradék. Bocs!
Ez dicséretes, hogy nem sokat tanakodtatok a megoldáson. Talán segített a könyv is. :)
Jah, akiknek ilyen nagybácsija van....:))
Nekünk szegény földi halandóknak vasárnap magunk kellett leszedni azt a 4 kg szegfűgombát, utána két napig nem éreztem a lovaglóizmaimat..
Ám a recept jól hangzik, a zsírt duplán kell venni, mert a receptben már írtál 10-12 dkg-t?
A szegfű csak ilyen: csapatostól rohanak feléd a mezőn... a kosár meg iszonyú lassan telik. :))) sűrűn kell hajladozni guggolni. Óh mint sajnálunk.:))
Renegát lettél? Semmi vargánya, semmi róka? :)
Mikor a megjegyzést tettem, még nem volt a zsír a receptben. Oda csak a jegyzetet nem olvasók miatt került be.
Az étel valóban finom és mutatós, többféle töltelékkel készítettük már el.
Nagypapi!
A receptbe utólag belejavítottam, arra gondolván, nem mindenki olvassa a commentet, vagyis nem kell duplán a zsiradék. A megjegyzés törlését még nem tudom, hogyan kell :-(((
A lovaglóízmaid lázát feledteti a gomba fenséges íze, remélem legalább a szemünket legeltethetjük a következő szegfűs recepteden itt a közös gombán :-)))
Liscsim!
A levesről még muszáj egy kicsit áradozni, szerintem nincs párja a szegfűgomba levesnek, legjobb a gombaleves műfajban.
Tényleg nincs párja, de ma lehet, hogy mégis vargányaleves lesz ebédre. :)) A recetet most lopom valahonnan. Úgy emlékszem olvastam már érdekes vargányaleveseket.
Ha sikerül, a "lopott" recit szívesen olvasnám. Magamban összehoztam a minap egy szegfű+vargánya levest, baromi csípősre sikerült, de igen fincsi mégis.
Az a torta..hmmm, jól néz ki:)))
Nagypapi rossz a technikád, mert ahol négy kiló szegfűgombát lehet szedni, ott egyáltalán nem kell felegyenesedni, csak mellétérdelni, és végigtérdegelni a mezőt. A sportboltokban kiváló térdvédők kaphatók.
Nem beszélve az én melléfekvős, kúszó-mászó technikámról! :)
Megjegyzés küldése