szombat, szeptember 05, 2009

Szarvasgombás hússzeletek puliszkával


Fehér szarvasgombát találtunk a lengyel gombászokkal Kacwin melleti fenyves erdő tetejében. A gomba még nem volt tökéletesen érett, de nem volt szívem a többi kiállítási gombával kukába dobni, inkább hazahoztam Magyarországra.

1 hét múlva halvány illatok érződtek a hűtőszekrényemben, ne már, ez a gomba utóérést produkált :-)
A gombát felszeleteltem, olívaolajba téve, kicsit átmelegítettem, mivel a fehér szarvasgomba ellentétben a feketével hőkezelést igényel. (Ízét, illatát a tavalyi szerencsés rátalálásunk óta megkedveltük.)
A hússzeleteket sóztam, borsoztam, szarvasgombás olajjal átkentem, közé rakva a gombaszeleteket, 1 napra visszatettem a hűtőbe pácolódni.
Másnap a hússzeleteket reszelt sajtban meghempergettem, tűzálló edénybe sorba leraktam, tetejére 1 tejfelt rálocsoltam, sütőben a hús puhulásáig kb. 1 órát sütöttem.

3 napja főzzük már a szilvalekvárt, hogy kellően besűrűsödjön, ez adta az ötletet, hogy köretnek szilvalekváros puliszkát együnk hozzá.
A sós vízben megfőzött puliszkát, kevés vajjal összekeverem, majd még melegen fóliára kiöntöm, vajas kézzel téglalapformára lapogatom. A puliszkát sűrű, még tavalyi szatmári szilvalekvárral teleszórom, majd a puliszkát, feltekerem, és tálaláshoz a sütőbe visszateszem, hogy kellően átforrósodjon.

Ui: Örömünkre, a finom szaft és még a hús is halványan szarvasgomba ízű volt. Repetának a puliszkából csak a tejfeles – szarvasgombás szafttal még külön is megkóstoltuk.


A szilvalekváros puliszkát, a már bevált birsalmás puliszkánk juttatta eszünkbe, sőt elmondhatjuk, hogy ez erőteljesebb, pikáns ízével hangsúlyosabbá teszi a semleges puliszkát.
Érdemes a puliszkát gyakrabban húsos, gombás ételek mellé tálalni. (Erdélyi gombásztársunk francia vendégeinél a tőlünk átvett puliszkatekercs ötlet nyomán készített étele, állítása szerint nagyon sikeres volt.)

2 megjegyzés:

nagypapi írta...

Nem neveztétek be a hőgyészi versenyre?

Szilvásy Dénes írta...

Nem. Nem akartuk learatni a babért előletek :-))))