kedd, szeptember 15, 2009

További Hőgyészre készült receptek


Cukordinnye kecskesajttal, homoki szarvasgombával és szarvasgombás balzsamecettel

Hozzávalók: (4 személyre)

1 kisebb cukordinnye
15 dkg natúr kecskesajt
2 dkg homoki szarvasgomba
Néhány csepp szarvasgombás balzsamecet

Elkészítés:
A dinnyét kimagozzuk, vékony szeleteket vágunk, majd a héját is levágjuk.
A sajtot szintén vékony, a dinnyéhez hasonló szeletekre vágjuk. A szarvasgombát hajszálvékony szeletekre szeljük.
Tálalás: 3-4 szelet dinnyét helyezünk a tányérra, minden szeletre egy sajtot helyezünk és sűrűn befedjük a szarvasgomba szeletekkel. Minden szeletre néhány csepp balzsamecetet csöppentünk.


Tőkehalmáj-krém szarvasgombával

Hozzávalók: (4 személyre)
1 doboz tőkehalmáj
1 lime


2 tojás
2 dkg szarvasgomba és/vagy
2 evőkanál szarvasgombamártás

bors

Elkészítése:
Megfőzzük a két tojást, a tőkehalmájat alaposan lecsöpögtetjük.A tojásokat lereszeljük, összekeverjük a villával összetört májjal, hozzáadjuk a lime levét, megsózzuk, borsozzuk és végül belekeverjük a szarvasgombát illetve a kész mártást. Pirított kenyérre kenjük, néhány vékony szelet szarvasgombával díszítjük


Hideg avokadóleves nyári szarvasgombával

Hozzávalók: (4 személyre)
2 érett avokadó
3 deci tejszín
8 deci zöldségleves (lehet kockából)
1 lime

4 dkg szarvasgomba

Elkészítés:
Az avokadót kikaparjuk a héjából, villával összenyomjuk és 3 deci tejszínnel és a korábban elkészített és lehűtött leves felével összekeverjük (turmix-gépben), megsózzuk. Hozzáadjuk a leves másik felét és belecsavarjuk egy lime levét.
Legalább két órára hűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt tálkákba merjük, a tetejét sűrűn megszórjuk szarvasgomba szeletkékkel és díszítésként a tányér szélére tegyünk egy szelet lime-t. Gazdagítani lehet még szarvasgombás olajban pirított apró kenyérkockákkal.

Néhány szó még az ötletekről: a dinnye-sonka ismert kombinációról jutott eszembe ez az előétel/desszert, mert a cukordinnyét jobban szeretem, a kecskesajt és az édeskés homoki szarvasgomba - úgy gondoltam - jól illik egymáshoz. Annyiféle máj-szarvasgomba kombináció ismert már, kíváncsi voltam, hogy a nagyon erős ízű tőkehalmáj elviseli-e a gombát. Próbaképpen csináltam egy szokásos tőkehalmájkrémet és a felébe bekevertem a gombát. Kipróbáltattam a családdal (akik gyakran kísérleti alanyok) és úgy találtuk, jobb és más ízű a gombával. A hideg avokadóleves egyébként is kedvencünk és igazából "csak" fűszereztük a szarvagombaszeletekkel. Nagyon jó lett (szerintünk) és a szarvasgombás olajon pirított rozskenyérkockákkal még laktató is lett, nyáron akár elég is egy étkezésre.
Örülnék, ha megírnátok, mit gondoltok ezekről.


11 megjegyzés:

schteca írta...

Hú, a szerkesztést úgy látom, még gyakorolnom kell...

lilapereszke írta...

Kedves Teca!
Az avokádós leves nagyon tetszik.
(Van is egy szarvasgombánk, valószínű abban fogja végezni egy része :-) Levesbetétnek azonban nem pirítanám meg olajban a kenyeret, hanem két vajas kenyérszelet közé zárva a szarvasgomba reszeléket az összezárhatós ajtajú :-)
szendvicssütőn sütném meg, hátha sikerül bezárni vele az aroját is.
A tőkehalmájkrémes biztos finom, de az szarvasgomba nélkül is az:-) Mit tud hozzátenni egy szarvasgomba íz, egy elég agresszív halízhez? Nem hinném, hogy kiemeli a szarvasgomba ízét, márpedig arra volna szükség.
A dinnyés-kecskesajtos-fehér homoki szarvasgombás desszerthez hangyányi homokit tennék, mert szerintem geil édes az a gomba, a balzsamecetet kihagynám. A szarvasgombás balzsamecettől egy kicsit idegenkedem. Semmilyen ilyen "mű" készítményt nem fogadok el, olvastam, hogy az ilyen készítmények legtöbbje mű aromákkal készül.
EGyébként ez tetszik. (Mint ahogy ízlett Gabojsza nyers fügés megoldása is. Sütve már émelygős volt)
Egy kérdésem volna: mióta használod a konyhádban a szarvasgombát fűszerezésre?

schteca írta...

Kedves Lilapereszke!
Nagyon köszönöm az észrevételeket, kipróbálom majd ezt a kenyérszeletes megoldást, igen jól hangzik. A tőkehalmájas nekünk izlett, ahogy egymás mellett kóstoltuk a símát, és a gombást - a gombást választottuk fínom, izgalmas íze volt - de persze izlések..... és talán érdemes kipróbálni egyszer.
A balzsamecet tényleg mesterséges, de nem volt rossz egy-két csepp.
A szarvasgombát pedig úgy kb. 10 éve ismerem, mert egyik gyermekem kb. azóta vadászik szarvasgombára a kutyáival. Az ő révén ismertem meg és kezdtem el használni, először csak óvatosan, magam azonnal beleszerettem, de a család csak igen lassan szokott hozzá. Sokáig csak vajjal, tojással, libamájjal és mindenféle tésztával ettük. Az utóbbi években próbálkoztam másféle megoldásokkal is.

lilapereszke írta...

Köszi a választ, értem már, a gyerekért mindent :-)
Mi kalaposban utazunk, de a "gyerek" már ott tart, jaj, csak gombát ne :-) Szóval egy héten csak egyszer lehet gomba. Én csak most kaptam kedvet a szarvasgombás kísérletezésre, a tésztás megoldások nem hoztak lázba, bár Hőgyészen Olivi úr diós tésztája lecsúszott volna nálam is :-)

schteca írta...

Mi is nagyon szeretjük a "kalaposokat", sokkal régebben, mint a szarvasgombát és szerencsére erdőtjáró gyermekem azokat is megtalálja. Mindenféle gombát és gombás ételt szeretünk és vevők vagyunk rá.

Gabojsza írta...

@Teca: az avokádó levest mi is nagyon szeretjük, ki fogom próbálni szarvasgombával is:-) Ha már szarvasgombás, megadnám neki a tiszteletet és nem tennék bele kockából készült alaplevet, hanem igazit...
a többi recept is tetszik, de nálam még mindig a harcsád viszi a pálmát!:-)

@lilapereszke: amikor "a gyerek már ott tart, jaj, csak gombát ne",
kérlek fogadj örökbe, én bármikor, bármennyi vadgombának tudok örülni, de sajnos olyan ritkán jutok hozzá, hogy az olyan alkalom ünnepszámba megy...

lilapereszke írta...

Na, ennek különösen örülök! Biztos vannak kalapos specialitásaid is. Remélem, hogy belelapozol a közös gomba receptjeibe is! Ha találsz olyat az alkotásaid között, amilyen itt még nincs (biztos!! :-) színesítve a spalettát, beírod azokat ide is.

lilapereszke írta...

@gabojsza: ha majd dúskálunk a gombában itt az ország középső részén gondolok rá, egyelőre sivatagi a helyzet. Szoktam cserélni gombát vajrépára :-)
Egyéb csere is létrejöhet, feltéve, ha elérhető távolságban vagyunk egymástól (én Budakeszin lakom).

Gabojsza írta...

Oh, gombáért hajlandó vagyok utazni:-) (Kiskőrösön élek, de hetente járok Pestre)
A barter rendben, de ha nem vagy húshagyó, jobban jársz a sajátkészítésű kolbászunkkal, gasztroblogger körökben igen kedvelt:-)

lilapereszke írta...

:-)) Nagyon inspiráló az ajánlat, jó házikészítésű kolbászt emlékem sincs, mikor ettem utoljára.

"saját levében" írta...

Kedves Teca, szeretnék neked küldeni egy e-mailt, ha megkeresnél itt: sajatleveben@gmail.com az sokat segítene!