vasárnap, december 27, 2009

Ünnepi gombás palacsintatorta




A karácsonyi ünnepek alatt jócskán megdézsmáltuk mirelit gombakészletünket, arra gondolván, hogy a jövő évi termésnek lassacskán helyet kell biztosítani a hűtőben. :-)
Most egy börzsönyi kirándulás jégbe fagyott emlékeire esett a választás.
Rókagomba, vargánya, trombitagomba, galambgombák – egy nyári, vajon dinsztelt, petrezselyemmel fűszerezett gombaragúból, ínséges időkre félretett adag.
A gombaragúról felengedés után a felesleges levét lecsepegtettük. 15 dekányi sajtot lereszeltünk. 15 db sós palacsinta elkészítése után egy doboz tejfölt, összekevertünk egy tojással és 5 dekányi reszelt sajttal, Három szelet sonkát apró kockákra vágtunk.


A palacsintákat rétegezve megkentük a tejfeles masszával, volt amire sonkát és reszelt sajtot tettünk, volt amire csak reszelt sajtot hintettünk, a gombaragút három sorban osztottuk el a tortában.
A tetejét sok reszelt sajttal megszórtuk és forró sütőben szép rózsaszínre sütöttük.

3 megjegyzés:

Tendrei írta...

"Rókagomba, vargánya, trombitagomba, galambgombák..." Még így, olvasva is irigylésre méltó! Hát még tálalva...
Idén én rókagombát csak a netes táborban szedtem, trombitagombát még ott sem, de legalább láttam -többek kosarában. A galambgombák pedig pont akkor "hagyták abba" a termést, amikor rájöttem, milyen finomak is tudnak lenni vajban sütve...

Névtelen írta...

Micsoda ízorgia lehetett! Gondolom csukott szemmel ettétek, hogy lássátok közben az erdőt...

lilapereszke írta...

:-) Amikor elfogyasztunk egy ilyen jégbe zárt gombász-kirándulási "emléket", tényleg látjuk a gombától az erdőt :-)