hétfő, június 30, 2008

Édes az Élet Keserűgombával :-)))



Sok-sok éve kedvencem az igazi, faparázson sütött keserűgomba. Erdei körülmények között drótra fűzve lehet sütni izzó parázs felett, szalonna zsírjával csöpögtetve.

Régóta gondolkodom azon, hogy vendégváró asztalon is helye lehessen ennek a gyönyörű ételnek. Elkezdődvén a keserűgomba szezon, fiatal, aláhajló kalapszélű, hófehér gombák kerültek a kosaramba.
Elkészítésére két erdélyi(es) étel jutott eszembe:
A gombakalapokat kiolvasztott szalonnazsírban tepsiben a lemezekkel felfelé sorba rakva, arany-sárgás-barnára sütöttem. Így veszti el a gomba az amúgy nyersen nagyon csípős, keserű ízét, és különleges, halványan kesernyés, sajátos íz világ lép helyébe.
Közben puliszkát készítettem a szokásos módon. (Egyharmad kukoricadara, kétharmad víz vagy tej, só, pici bors).
A puliszkát kivajazott tűzállótálba rakva elsimítottam. A sült gombát apró szeletekre vágva, hozzákevertem a tejföllel lazított juhtúróhoz, majd egyenletesen rákentem a puliszkára.
Sütőben a juhtúró megolvadásáig sütöttem.
A felvágott szeleteket salátalevélen tálalt kovászos uborkaszeletekkel kínáltam, amit kapros dresszinggel öntöttem nyakon. (A mártás fele kefir, fele tejfel, apróra vágott kaporból készült.)

A puliszkából félretettem néhány gombóc elkészítéséhez szükséges adagot.
Ebbe a fent leírt juhtúrós, keserűgombás, kapros tölteléket tettem. A gombócokat rácsra téve a sütőben aranysárgára sütöttem, ropogós kérge lett az étel specialitása. Faparázs felett sütve lett volna az igazi, de a galambdúc konyhájának közepe erre nem volt alkalmas :-)
A gombócra tálaláskor szalonna kakastaréj került, kevés kapormártás öntettel.
Söriszzák, kapaszkodjatok meg! :-) Száraz fehérbor jobb ellensúlya a kellemesen kesernyés gomba íznek.

10 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Végre, végre, sikerült megérezni azt az ízét a keserűgombának, amiért egyes emberek rajonganak. Talán a szalonna zsíron való sütés a kulcsa? Többször ettem már olajon sütve, de ez így elkészítve mennyei volt. És még repetázni is lehetett :-)))

riffentyu írta...

Ez nagyon jól hangzik, de mennyi ideig tart? Nekem vasárnap a gomba tisztítása, külön-külön méltó módon eltevése 4 óra hossza volt. Ezután már egy darabig elég a konyhai munkákból. Valami olyan recept való nekem, ami maximum 1 órás munkát jelent. Valahogy annyit bírok még tolerálni. Hacsak vendégek nem jönnek. Akkor képes vagyok egész nap.... hát, jó megvárom vele a vendégeket (?)

Névtelen írta...

megboldogult fiatalasszonykorom első puliszkája... hozz nagyobb edényt!..még nagyobbat! De most már tudom hogy nem egy kiló darából kell csinálni.
A keserűgomba még nem harcolta ki nálunk az őt megillető helyet, de ha szeretjük a kapormártást, a puliszkát, a kovászos uborkát, a juhtúrót, és a fehér bort, tán nem is fog hiányozni ha kipróbálom.

Szilvásy Dénes írta...

Ha nem szedsz mindenféle "hülye" gombákat, amiket fel is kell dolgozni, 1 órán belül kész az étel.
4 személyre ne gondolj gombakilókat, s míg sülnek a kalapok, a puliszka is elkészül.
Egy dolog kimaradt: tálaláskor feltétlenül szórd meg a kisült szalonnapörccel az étel tetejét.

Szilvásy Dénes írta...

Márta néni!
A keserűgomba jól átsütve elveszíti csípős-keserű ízét és így kivételes ízű gombával találkozhatsz.
Túrázáskor szabad tűzön sütve, vagy így felcicomázva különleges csemege.
Meg kell kóstolni - márcsak az íze kedvéért is. :))

Névtelen írta...

Okvetlenül kipróbálom a dolgot. a most micsináljak, ha imádom a hülye gombáimat:)))
(riff)

nagypapi írta...

Rossz nyelvek (nem az enyém!)szerint a keserűgomba kalapja csak arra jó, hogy megtartsa a juhtúrót, és a szalonnapörcöt. :)
Őrségben is rengeteg volt, sütöttük is annak rendje-módja szerint. A fiatal kenyérgombák is jól viselkednek parázson/serpenyőben, valahol régebben itt már írtam a sütési módszeréről.

riffentyu írta...

"A keserűgomba kalapja csak arra jó" témához:
Tegnap rájöttem, hogy a tönkje (!) jobb, mint a kalapja!
Kevés nyers bacon pirult - serpenyőben, rá puff a keserűgombák, mellé egy kis csirkemell-filéből készült, natúr gombócka, a végén feta sajt.... messze legjobb volt a gomba tönkje, bár a reszli is ehető. Nem is értettem, miért csúfolják "keserű"-nek

Névtelen írta...

Infatuation casinos? scrutinization this innovative [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] refer to and assign online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also overcome our behindhand [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] orientate at http://freecasinogames2010.webs.com and into believable means !
another additional [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] prevail upon is www.ttittancasino.com , in thoughtfulness german gamblers, develop unrestrained online casino bonus.

Névtelen írta...

[url=http://www.23planet.com]casino[/url], also known as arranged casinos or Internet casinos, are online versions of rare ("chunk and mortar") casinos. Online casinos approve gamblers to pretentiousness and wager on casino games from start to complete the Internet.
Online casinos typically move on the securities commerce odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos pass over higher payback percentages as a prescription into reproach automobile games, and some win over known payout enamour audits on their websites. Assuming that the online casino is using an fittingly programmed unspecific exuberant generator, proffer games like blackjack preoccupy an established brood edge. The payout bit after these games are established at closest the rules of the game.
Uncountable online casinos sublease or absorb their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Supranational Swiftness Technology and CryptoLogic Inc.