hétfő, június 16, 2008

Vargányafőzelék

Állítom, akik nem hallottak Magyar Elekről, soha eszükbe nem jutna a két szót ilyenformán összekapcsolni, pedig érdemes. Gondolatban is, hát még gyakorlatban!
Ennyi és ilyen gombával (amit hét végén böngésztünk) az ember krőzusnak érzi magát, és olyat is elkövet, amit szoros beosztású időkben soha, nekilát vargányafőzeléket főzni. A dolog rém egyszerű: végy szűk egy kilogram hibátlan, frissen szedett vargányát, tisztogasd meg, szeleteld fel, közben - az orrodba felkanyarodó illatokat érezvén - állapítsd meg, hogy az élet mégiscsak szép ...
Keríts egy megfelelő méretű lábast, akkorát, hogy a gomba inkább piruljon, sem mint főjön.
Egy bő evőkanál jó vajat olvassz fel (ha habzani kezd, baj van, ez a nem kellően kigyúrt vajak jellemzője), tedd rá a vargányát, és élénk tűzön, óvatosan kevergetve-rázogatva pirítsd 5 percig. Ekkorra kicsit összeesik, de még nem enged levet. Most aztán szórd meg egy evőkanál liszttel, őrölj rá fehérborsot, sózd, gyengéden paprikázd, és bőven tégy rá elvágott petrezselyem zöldjét. Kicsit kevergesd, hogy piruljon, majd merőkanalanként adj bele jó húslevest (itt és most csirkéből), míg főzelék állagúnak nem látod. Mérsékelt tűzön 15 percig csendesen rotyogtasd, majd adj hozzá 1.5 dl tejfölt, ezzel főzd még további 5 percet. Csavarj bele citromlevet, hogy pikánsan savanykás legyen. Ennyi.

Pirított újburgonya, és az alaplé címadójának főtt combja került melléje.
Lénárd Sándort idézve, jelöljük - miként a régi rómaiak - kis fehér kaviccsal a napot.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekünk ma csak tökfőzelékre tellett. Jól lakva olvastuk a vargánya főzeléked leírását,ami ugyan nem vetekszik a miénkkel, de azért csurgott a nyálunk...
LP és Szysssz.

erős ildikó írta...

Hol lehet ennyi vargányára szert tenni (ingyen, illetve némi munka árán)?

nagypapi írta...

Hogy mondta az egyszeri asszony?
Egy jó tökért odaadnám a fél karom...:)
Szégyen gyalázat, tököt idén még csak egyszer ettem, de mit csináljak, ha többször botlottunk vargányába, mint tökbe?

napmátka: idejekorán ki kell menni egy megfelelő erdőbe.

lilapereszke írta...

Ó, ha szóltál volna, a fél tököm odaadtam volna ennyi vargányáért :-)))

erős ildikó írta...

Az erdőt mindjárt gondoltam...
Gombászni is megyünk néha, de nemigen akadunk vargányára, csak másféle gombákra, ezért gondoltam, hogy talán a koordinátákat megtudhatom :)

nagypapi írta...

A vargánya is csak ott nő ahol a többi gomba...:)
Általánosságban: most olyan ritkás D-DNy-i tölgyest keress, ahol az avarszint viszonylag tiszta, úgyszólván fűmentes, és persze nedves. Jó lehet a Pilis, a Visegrádi hg, kicsit távolabb a Bakonyalja. Bükkösökben később indul.

erős ildikó írta...

Köszönöm az útmutatást. Mi főként bükkösökben járunk, talán ezért maradt el a siker (persze csak a vargányák terén!)

Névtelen írta...

Mert a gombászás olyan, mint az alapkutatás a tudományokban. lehet, hogy óriási befektetéssel sem profitálsz semmit, de lehet, hogy bejön, és akkor nagyon bejön.
Nekem az idén semmi nem jött be, még mindig a fagyasztóból élek.

riffentyu írta...

Jó ötlet: ehetőnek néz ki.:)) Csak vargánya legyen hozzá. Egyelőre a Bakony nekem negatív tapasztalat. Akkor már inkább Pilis... eddig. Csak idő kéne sokkal-sokkal több. Mindig csak ámulok, mikor írják, hogy negyed óra, félóra termése - és ott a kép rengeteg gombával... na ez az, ami még nem sikerült soha.

nagypapi írta...

Néhány "lukrafutás" kell hozzá, hogy megtaláld a jó helyet, de ha egyszer megtaláltad...:)
Tavaly a pilisi helyünkön egy darab vargánya nem nőtt, nyoma sem volt!
Előtte évben másnaponta lehoztunk 5-6 kilót.