péntek, július 13, 2007

Töltött kel(plagizált)


Bátyámtól csent ötletből merítve szeretnék ezen ínséges időkben mindenkit a tartalékok felélésére ösztönözni minden kiéhezett netgombászt.Hagy szabaduljon a tárolókapacitás.
10 dkg szárított vargányát áztatunk.Egy szép kilós kelkáposztát egészben, forrásban lévő vízbe tesszük 10-15 percre, majd torzsával felfelé szűrőben lecsepegtetjük, lehűtjük.Óvatosan szétterítve kivesszük a torzsát és a középső apró leveleket, ügyeljünk, hogy ne essen szét.A levelek közé némi sót hintünk.
A töltelékhez a kifacsart gombát , egy fej hagymát, petrezselyemzöldet apróra vágunk.Kevés vajon lepirítjuk,sózzuk, borsozzuk.(egyéb fűszer ízlés szerint, óvatosan-szerintem a fő aroma itt is a gomba)A tűzről levéve 4 feldarabolt főtt és két nyers tojást keverünk hozzá.A kel közepénél kezdjük a töltést, ujjnyi vastag töltelékenként behajtogatva a leveleket, míg tart a töltelék, vagy a káposzta.Ruhaszalvétába kötve 40-45 percig pároljuk némi víz felett, párolórácson-estleg egy kistányért a vízbe téve, fedő alatt.Kész;cikkekre vágva tálaljuk fokhagymás pirítóssal.
Az eredeti verzió laskagombás...sokféle friss gombával is remek, de istenemre mondom, szárított vargányával felülmúlhatatlan!

3 megjegyzés:

István Bagi írta...

nagyon jo a kep meg a recept is! es meg ki is tudom probalni :)

lilapereszke írta...

Húúúúúú, de jól néz ki ez a plagizált kel, nekem is kel(l)ilyet csinálni.

nagypapi írta...

hehe... bagusznak van kelkáposztája. :))