kedd, március 18, 2008

Kucsmagombás gorgonzolamártás

Szerintem az egyik legjobb, ami a cseh kucsmából kihozható.
2 dl tejszínt kevés csirke alaplével, pár zsályalevéllel forrpontig melegítünk, beletördelünk 10 dkg krémes (kérge nélküli) gorgonzola sajtot, és folyamatos kevergetés mellett elolvasztjuk. Bőven őrlünk hozzá fehérborsot, a sózással bánjunk óvatosan, mert a sajt alapból az. Kerül még bele egy nagy gerezd áttört fokhagyma, és egy ek. száraz sherry. Hozzáadjuk a leforrázott egész gombafejeket, és lassú rotyogtatás mellett kb. 10 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. A végén adhatunk bele egy csomó apróra vágott metélőhagymát.
Nem hiányzott az olajszag a konyhából, ezért nem burgonyafánkot, hanem tojásos burgonyapépet készítettem mellé. (eredeti nevén pomme duchesse, tükörfordításban hercegnő burgonya).
60 dkg hámozott, kockázott krumplit sós vízben megfőzünk, a vizet az utolsó cseppig leöntjük, majd fedő nélkül, néha megrázva a lábost, állni hagyjuk még öt percig, ilyenkor tovább veszít a víztartalmából. Áttörjük, adunk bele 5 dkg vajat, 2 tojás sárgáját, és reszelünk bele muskátdiót. Habosra keverjük, majd habzsákba kanalazva csinos halmokat nyomunk a sütőlemezre. Lehetnek egymáshoz közel, mert sülés közben nem nőnek tovább. Előmelegített sütőben 220 fokon sütjük, akkor jó, ha a rózsák éle már sötét aranysárga. Igazán remek párost alkot a gombával. Hús nélkül is megáll, de a vasárnapi csirkepiláfból kimaradt mellfilé-darab most jó szolgálatot tett, rézsút vastagra szelve, sózva-borsozva, porított kakaóvajjal 'lisztezve', és roston sütve. Sajttudorok aszút javasolnak a mártás mellé, de sajnáltam kibontani a '89-es évjáratot, fiatalabb meg nem volt kéznél. Egyébként valami okosság lehet benne, mert a markáns sajt-gomba-fokhagyma ízkavalkádban a félszáraz szürkebarát csak lézengett

5 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Nagypapi! Mitől vagy mostanában ilyen őrült termékeny :-) Tetszik ez a fogás, és még fogást sem találtam rajta :-) A hercegnő krumpli készítést ezennel elsajátítom, csak még egyszer elolvasom. Grat.

riffentyu írta...

Kösz, hogy közkinccsé tetted.
Ez egész biztosan nagyon finom. Kipróbálandó okvetlenül. (Egyszer elkövettem már gorgonzolás friss kucsmagombát tavaly tavasszal, akkor azt penne tésztára raktam. Úgy sem volt rossz.)

Ja: a "nem hiányzott az olajszag a konyhából" azt a benyomást keltette, hogy nem hiányzott, tehát tele már volt a konyha olajszaggal.:))

riffentyu írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
nagypapi írta...

hehe..:))
A sok más finom illat mellé nem hiányzott..

Unknown írta...

"Vettem a letolást, változott a rántotta koncepció;zsályás ,kucsmás márványsajtmártás,
spagettivel, kaproros-majonézes fejes salátával.Bocs..." Kaptam tavaly hasonló ihletet az első pusztai fogástól+ egy kis szorongatás LP-től.
(21411 index)