Szyssztől kapott ünnepi gombás receptet az első tavaszi kucsmagombával szerettem volna kipróbálni, de annyira izgalmasnak találtam, hogy beiktattam egy főpróbát.
Ma még nem sikerült annyi gombát szedni, hogy beteljesüljön a kívánságom, így a mélyhűtőből kivettem az utolsó gévagomba adagot, és azzal pótoltam ki a hiányt.
Merem remélni, hogy a főpróba után jövő hétvégén megtarthatjuk a premiert is, és abban már csak CSEH KUCSMAGOMBA lesz :-))
A recept:
4 nyúlcomb (a pulyka, vagy pipicici se lehet eretnekség), 3dl száraz fehér bor, 2 dl tejszín, szerecsendió, 50 dkg friss paraj, liszt, gomba, 3 tojás,2 alma, 2 ek méz, 3 dl olaj, 5 dl zöldség alaplé, 1-3 ek étkezési keményítő, őrölt fehér bors, 1 kk szódabikarbóna, só.
A húst sóval, frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, mélyebb tepsibe tesszük. Aláöntjük a bort, meg a zöldséglé felét, majd letakarjuk és közepesen meleg sütőben puhára pároljuk (kb 1,5 óra) Közben saját levével és a maradék zöldséglével locsolgatjuk. Amikor puhára párolódott, levesszük a fedőt és világos színűre sütjük. A húst tálra szedjük, melegen tartjuk.
A pecsenyelét 3 dl-re beforraljuk, hozzáadjuk a keményítőt, felöntjük tejszínnel és mártás sűrűségűre főzzük.
Eközben a parajt sós, szódabikarbónás vízzel leforrázzuk, lecsöpögtetjük, kifacsarjuk és apróra vágjuk, én passzíroztam.
A tojásokat felverjük, összekeverjük a parajjal, hozzáadjuk a lisztet és annyi vizet, hogy jól gyúrható tésztánk legyen. A tésztát kidolgozzuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, széles metéltre vágjuk és sós vízben kifőzzük.
A gombát felszeleteljük, sóval-borssal ízesítjük, majd kevés olajon hirtelen megpirítjuk.
Az almák magházát kivágjuk, ujjnyi vastag karikára vágjuk. Mézet forrósítunk egy serpenyőben s az almakarikák mindkét oldalát aranysárgára (nem túl puhára) sütjük.
A pecsenyét visszatesszük a mártásba, a parajos metélttel körítve, a gombával és almakarikákkal díszítve kínáljuk.
Nekem nem csak a fantáziámat, az ízlésvilágomat is nagyon eltalálta a recept.
Köszönöm Szysssz, hogy elküldted a receptet, sok-sok piros pont:-))))
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
A tisztelt klérus nehezen fogadja be eretnek tanaimat;legalább próbálják ki. Először pici zsiradékon hirtelen kérgesíted a husit, utána párolod a zöldséglével, a bort nyugodtan hagyod az uts 10 percre. Szaftosabb pecsenyét kapsz, fele sütési idővel.
Egyébként nem rossz, ahogy NP dicsérné... :)
Köszönöm a tanácsot, megfogadom. Nekem is voltak fenntartásaim, de tényleg nagyon finom lett így is. Ja és én csirkemellel csináltam, az nem derült ki a leírásból, bár a képből talán igen. Javítom.
Ez jókor érkezett. És marha jól hangzik. Köszi.
Megtudtam a minap, hogy kapok húsvétra egy nyulat (konyhakész nyulat). Úgyhogy mindenképpen elkövetem az eredetileg ajánlott nyúlcombos variációt.
Feltételezem, hogy a csirkemell nem sütkérezett másfél óráig, az percek alatt puha.
Így igaz :-)
M. a neki járó 3 szem cskg. fejében kapott kostolót belőle, azt írta vissza, hogy férjhez mehetek:-))
Örülök, hogy a recept megnyerte a tetszésedet, legalább ezt tudom felajánlani a te 3 cskg.-ért.
De kár hogy nem évekkel ezelőtt kaptam ezt a receptet, mit szenvedtem, hogy szegény nyulaimat (arra tartottuk, hogy a komposzt gyorsabban érjen a végterméküktől) változatosabban tudjam asztalra adni, de a családom mindig rájött, hogy ez már megint nyúl. De lehet, hogy ilyen tálalásban sikeres lett volna.
Merénylet így a szezon kezdetén :o)
Gyűlnek a kipróbálni való receptek az elkövetkező hetekre...
Megjegyzés küldése