vasárnap, március 09, 2008

Fehérborban sült pecsenye parajos metélttel, pirított gombával

Szyssztől kapott ünnepi gombás receptet az első tavaszi kucsmagombával szerettem volna kipróbálni, de annyira izgalmasnak találtam, hogy beiktattam egy főpróbát.
Ma még nem sikerült annyi gombát szedni, hogy beteljesüljön a kívánságom, így a mélyhűtőből kivettem az utolsó gévagomba adagot, és azzal pótoltam ki a hiányt.
Merem remélni, hogy a főpróba után jövő hétvégén megtarthatjuk a premiert is, és abban már csak CSEH KUCSMAGOMBA lesz :-))

A recept:

4 nyúlcomb (a pulyka, vagy pipicici se lehet eretnekség), 3dl száraz fehér bor, 2 dl tejszín, szerecsendió, 50 dkg friss paraj, liszt, gomba, 3 tojás,2 alma, 2 ek méz, 3 dl olaj, 5 dl zöldség alaplé, 1-3 ek étkezési keményítő, őrölt fehér bors, 1 kk szódabikarbóna, só.

A húst sóval, frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük, mélyebb tepsibe tesszük. Aláöntjük a bort, meg a zöldséglé felét, majd letakarjuk és közepesen meleg sütőben puhára pároljuk (kb 1,5 óra) Közben saját levével és a maradék zöldséglével locsolgatjuk. Amikor puhára párolódott, levesszük a fedőt és világos színűre sütjük. A húst tálra szedjük, melegen tartjuk.
A pecsenyelét 3 dl-re beforraljuk, hozzáadjuk a keményítőt, felöntjük tejszínnel és mártás sűrűségűre főzzük.
Eközben a parajt sós, szódabikarbónás vízzel leforrázzuk, lecsöpögtetjük, kifacsarjuk és apróra vágjuk, én passzíroztam.
A tojásokat felverjük, összekeverjük a parajjal, hozzáadjuk a lisztet és annyi vizet, hogy jól gyúrható tésztánk legyen. A tésztát kidolgozzuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, széles metéltre vágjuk és sós vízben kifőzzük.
A gombát felszeleteljük, sóval-borssal ízesítjük, majd kevés olajon hirtelen megpirítjuk.
Az almák magházát kivágjuk, ujjnyi vastag karikára vágjuk. Mézet forrósítunk egy serpenyőben s az almakarikák mindkét oldalát aranysárgára (nem túl puhára) sütjük.
A pecsenyét visszatesszük a mártásba, a parajos metélttel körítve, a gombával és almakarikákkal díszítve kínáljuk.

Nekem nem csak a fantáziámat, az ízlésvilágomat is nagyon eltalálta a recept.
Köszönöm Szysssz, hogy elküldted a receptet, sok-sok piros pont:-))))

6 megjegyzés:

Unknown írta...

A tisztelt klérus nehezen fogadja be eretnek tanaimat;legalább próbálják ki. Először pici zsiradékon hirtelen kérgesíted a husit, utána párolod a zöldséglével, a bort nyugodtan hagyod az uts 10 percre. Szaftosabb pecsenyét kapsz, fele sütési idővel.
Egyébként nem rossz, ahogy NP dicsérné... :)

lilapereszke írta...

Köszönöm a tanácsot, megfogadom. Nekem is voltak fenntartásaim, de tényleg nagyon finom lett így is. Ja és én csirkemellel csináltam, az nem derült ki a leírásból, bár a képből talán igen. Javítom.

riffentyu írta...

Ez jókor érkezett. És marha jól hangzik. Köszi.
Megtudtam a minap, hogy kapok húsvétra egy nyulat (konyhakész nyulat). Úgyhogy mindenképpen elkövetem az eredetileg ajánlott nyúlcombos variációt.
Feltételezem, hogy a csirkemell nem sütkérezett másfél óráig, az percek alatt puha.

lilapereszke írta...

Így igaz :-)
M. a neki járó 3 szem cskg. fejében kapott kostolót belőle, azt írta vissza, hogy férjhez mehetek:-))
Örülök, hogy a recept megnyerte a tetszésedet, legalább ezt tudom felajánlani a te 3 cskg.-ért.

Névtelen írta...

De kár hogy nem évekkel ezelőtt kaptam ezt a receptet, mit szenvedtem, hogy szegény nyulaimat (arra tartottuk, hogy a komposzt gyorsabban érjen a végterméküktől) változatosabban tudjam asztalra adni, de a családom mindig rájött, hogy ez már megint nyúl. De lehet, hogy ilyen tálalásban sikeres lett volna.

Shroomer írta...

Merénylet így a szezon kezdetén :o)
Gyűlnek a kipróbálni való receptek az elkövetkező hetekre...