Spaghetti all'aglio, olio e peperoncino - piros csészegombákkal vadítva. Improvizáció
Két hete is piros csészegombákkal tértem haza. Lilapereszke és Marika jóvoltából találtam egy kis dobozravalót. Akkor szószos ragu készült belőlük, jóízű lett, de eltűnt a szósz alatt a gomba "piroscsészesége". Láttam: nem ez a hozzá méltó műfaj.
Most vasárnap újabb dobozkával sikerült begyűjtenem. Kb. 15 dkg lehetett. Egy óráig sikáltam róla a sarat, majd gyönyörűek lettek.
Ekkor az olaszok leghétköznapibb népi eledeléhez folyamodtam. Spagetti fokhagymával, olívaolajjal és erőspaprikával.
Miközben a spagetti fő, olívaolajban megpirítunk 3 gerezc fokhagymát és csilipaprikát ízlés szerint (vagyis jó sokat). Mehet rá kevés só. Eredetileg ennyi lenne és zutty bele a tészta. Ez esetben először zutty bele a piros csészegomba, majd süldögél, illetve saját levében párolódik jó 10 percig. Spagócával összekeverve máris ehető. Sőt, még finom is. A piros csészéből ilyen módon vizuálisan is kijön a legjobb, és ízhatásra is nagyon illeszkedik hozzá.
9 megjegyzés:
Riffentyű, hát ez fantasztikusan szép! Az erős íz nekem nem erősségem, de egy falatnyi kostolót szívesen vettem volna belőle.
Köszi. A képet Dani készítette. Legközelebb rakok el kóstolót.
Milyen íze van a piros csészének? Még sosem próbáltam... Feltételezem hasonlít a kucsmákhoz, az illata olyasmi. Mindenesetre nagyon tetszik!
Gyönyörűséges! Még én sem ettem soha, (olyan jól néz ki a helyén)de ebben a formában finom lehet ő is.
Igen, valóban: kucsma- előhírnök íze van:)))
nekem naon teccik a piroscseszegomba kinezete mindig sokat latok de eddig nem tudtam mien kajaba lehetne felhasznalni de most mar tomhogy spagettibe naon finom lex
Kár, hogy veszélyeztetett faj...
http://hu.wikipedia.org/wiki/Piros_cs%C3%A9szegomba
Valószínűbb, hogy osztrák csészegomba mint piros. Csak mikroszkóppal lehet megkülönböztetni őket! Míg a piros nagyon ritka, az osztrák sűrűn előforduló és nem is védett! Így én osztráknak gondolnám. :-)
A rizottó is nagyon finom belőle. Néhány júdásfüle gombát is tettem bele, meg zsenge borsót.
Megjegyzés küldése