hétfő, március 10, 2008

Piros csészegomba - hát az mire jó?


Spaghetti all'aglio, olio e peperoncino - piros csészegombákkal vadítva. Improvizáció




Két hete is piros csészegombákkal tértem haza. Lilapereszke és Marika jóvoltából találtam egy kis dobozravalót. Akkor szószos ragu készült belőlük, jóízű lett, de eltűnt a szósz alatt a gomba "piroscsészesége". Láttam: nem ez a hozzá méltó műfaj.

Most vasárnap újabb dobozkával sikerült begyűjtenem. Kb. 15 dkg lehetett. Egy óráig sikáltam róla a sarat, majd gyönyörűek lettek.

Ekkor az olaszok leghétköznapibb népi eledeléhez folyamodtam. Spagetti fokhagymával, olívaolajjal és erőspaprikával.

Miközben a spagetti fő, olívaolajban megpirítunk 3 gerezc fokhagymát és csilipaprikát ízlés szerint (vagyis jó sokat). Mehet rá kevés só. Eredetileg ennyi lenne és zutty bele a tészta. Ez esetben először zutty bele a piros csészegomba, majd süldögél, illetve saját levében párolódik jó 10 percig. Spagócával összekeverve máris ehető. Sőt, még finom is. A piros csészéből ilyen módon vizuálisan is kijön a legjobb, és ízhatásra is nagyon illeszkedik hozzá.

9 megjegyzés:

lilapereszke írta...

Riffentyű, hát ez fantasztikusan szép! Az erős íz nekem nem erősségem, de egy falatnyi kostolót szívesen vettem volna belőle.

riffentyu írta...

Köszi. A képet Dani készítette. Legközelebb rakok el kóstolót.

Shroomer írta...

Milyen íze van a piros csészének? Még sosem próbáltam... Feltételezem hasonlít a kucsmákhoz, az illata olyasmi. Mindenesetre nagyon tetszik!

Unknown írta...

Gyönyörűséges! Még én sem ettem soha, (olyan jól néz ki a helyén)de ebben a formában finom lehet ő is.

riffentyu írta...

Igen, valóban: kucsma- előhírnök íze van:)))

Névtelen írta...

nekem naon teccik a piroscseszegomba kinezete mindig sokat latok de eddig nem tudtam mien kajaba lehetne felhasznalni de most mar tomhogy spagettibe naon finom lex

Névtelen írta...

Kár, hogy veszélyeztetett faj...
http://hu.wikipedia.org/wiki/Piros_cs%C3%A9szegomba

Cafe Crema - Erika írta...

Valószínűbb, hogy osztrák csészegomba mint piros. Csak mikroszkóppal lehet megkülönböztetni őket! Míg a piros nagyon ritka, az osztrák sűrűn előforduló és nem is védett! Így én osztráknak gondolnám. :-)

Salakta Anikó írta...

A rizottó is nagyon finom belőle. Néhány júdásfüle gombát is tettem bele, meg zsenge borsót.